Την εκτίμηση πως την Κυριακή δεν πρόκειται να αναδειχθεί ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ότι η αρχηγία θα κριθεί στον β’ γύρο που αναμένεται να διεξαχθεί στις 24 Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώνει και η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ από το κεντρικό δελτίο του Mega. Παράλληλα όλα τα στοιχεία συγκλίνουν πως στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν η Έφη Αχτσιόγλου με τον Στέφανο Κασσελάκη, αφήνοντας αρκετά πίσω τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Παππά και τον Στέφανο Τζουμάκα.

Φαβορί πάντως εξακολουθεί να παραμένει η πρώην υπουργός, αφού στην παράσταση νίκης διατηρεί προβάδισμα σε όλες τις κατηγορίες. Ειδικότερα, στο σύνολο των ερωτηθέντων το 44% εκτιμά ότι θα κερδίσει η κ. Αχτσιόγλου και μόλις το 23% πιστεύει ότι επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης. Μάλιστα στα αντίστοιχα ποσοστά των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 49% και 30%.

Η υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη, ενός άγνωστου πολιτικού προσώπου μέχρι πρότινος, δεν έχει αλλάξει μονάχα τα δεδομένα στο εσωτερικό της μείζονος αντιπολίτευσης μετατρέποντας την εκλογική διαδικασία σε ντέρμπι, αλλά έχει προκαλέσει και έντονες αναταράξεις τόσο με τις δηλώσεις του όσο και με τις κινήσεις του.

Η συζήτηση περί ενδεχόμενης διάσπασης έχει ανοίξει από αρκετές πλευρές στην Κουμουνδούρου με τις συζητήσεις να έχουν πάρει και δημόσιο χαρακτήρα. Μετά την Όλγα Γεροβασίλη που γνωρίζοντας καλά την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος δήλωσε με νόημα πως «καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις» αφού «και το 2015 υπήρξε στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τα πράγματα προχώρησαν μπροστά», τώρα βγαίνουν και υποστηρίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και από την πλευρά Κασσελάκη.

Ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, υποστηρικτής του εξ Αμερικής ερχόμενου νεαρού πολιτικού, επίσης δεν απέκλεισε τη διάσπαση μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Κατά τον ίδιο, οι δύο δεινές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές αποδεικνύουν πως «κάτι δεν γίνεται καλά, σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Ο καθένας βέβαια δίνει τη δική του εξήγηση. (…) Όταν τεθεί ένα πλαίσιο που καθορίζει την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος, αυτοί που συμφωνούν με αυτό το πλαίσιο που θα είναι και το μέλλον, θα το στηρίξουνε. Αν κάποιοι διαφωνούν, ενδεχομένως να μην είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο της διάσπασης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η καταστροφή. Ενδεχομένως να είναι μία κατάσταση που θα οδηγήσει σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν είναι καλό βέβαια, δεν το επιδιώκει κανείς».

Το εάν και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει διάσπαση, θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων και από τη διαφορά που θα έχει η κ. Αχτσιόγλου με τον κ. Κασσελάκη στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο (εάν αυτό είναι τελικά το… ζευγάρι του τελικού). Μια μικρή διαφορά μεταξύ τους θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις στα δύο «στρατόπεδα», ενώ εάν ο νικητής εκλεγεί με μεγάλη διαφορά, τότε τα πράγματα θα κυλήσουν πιο ομαλά.