Επικίνδυνα ανεβαίνει η ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ειδικότερα μεταξύ των «στρατοπέδων» των πέντε υποψηφίων προέδρων, ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Οι αλληλοκατηγορίες, οι σπόντες και οι τοξικές δηλώσεις, σε συνάρτηση με την απογοήτευση που διακατέχει ακόμη και σήμερα τα στελέχη της Κουμουνδούρου από το αρνητικό αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών έχει οδηγήσει πολλούς στο συμπέρασμα ότι πολύ σύντομα μπορεί να έχουμε ακόμη και φαινόμενα διάσπασης.

Διόλου τυχαία δεν θεωρείται η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, αντιπροέδρου της Βουλής και μέχρι πρότινος γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που όταν ρωτήθηκε εάν η υποψηφιότητα Κασσελάκη διαμορφώνει σκηνικό διάσπασης στο κόμμα, απάντησε πως «καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το 2015 υπήρξε μια διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πράγματα προχώρησαν μπροστά», προσθέτοντας με χιούμορ ότι «και οι χωρισμοί πολλές φορές δεν είναι κακό πράγμα». Η κ. Γεροβασίλη είναι από τα πρόσωπα που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία της μείζονος αντιπολίτευσης και τους συσχετισμούς.

Το τελευταίο περιστατικό που έχει κάνει άνω – κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η απόφαση του υποψήφιου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να χρησιμοποιήσει για το προεκλογικό του σποτ τη μαρτυρική Μακρόνησο, μεταβαίνοντας στο νησί και εκμεταλλευόμενους, όπως υποστηρίζει μια μερίδα στελεχών του κόμματος (κατ’ άλλους και καπηλευόμενος), τους αγώνες της Αριστεράς.

Είμαι εδώ για να μιλήσω στους ανθρώπους της γενιάς μου και τους νεότερους από μένα.Επειδή στα σχολικά βιβλία η ελληνική Ιστορία τελειώνει το 1940.Εδώ λοιπόν, στη Μακρόνησο, απέναντι από την Αττική, κόπηκε η Ελλάδα στα δύο.Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τις πληγές μας. Γιατί μόνο τότε μπορούμε να τις επουλώσουμε.Σ’ αυτή την άνυδρη γη μεταφέρθηκαν χιλιάδες άνθρωποι που επέμεναν να είναι Αριστεροί. Για να «διορθωθούν» με ξύλο και βασανιστήρια. Για να γίνουν καλοί πολίτες για το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς. Όμως δεν πρόδωσαν τις ιδέες τους.Ανάμεσά τους:Γιάννης ΡίτσοςΜίκης ΘεοδωράκηςΤάσος ΛειβαδίτηςΝίκος ΚούνδουροςΜάνος ΚατράκηςΜενέλαος ΛουντέμηςΝίκος Καρούζος Τίτος ΠατρίκιοςΚαι τόσοι ακόμη…Λέτε να συμφωνούσαν σε όλα;Λέτε να μην είχαν διαφωνίες, διαφορετικές προσεγγίσεις;Όμως στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον.Κουβάλησαν κυριολεκτικά ο ένας τον άλλον.Οραματίστηκαν έναν κόσμο στον οποίο όλοι θα έχουν μερίδιο στο φως. Αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς σήμερα.Οι εκλογές είναι μία ανταγωνιστική διαδικασία. Αυτό μας κάνει πολλές φορές να ξεχνάμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και τι θέλουμε να πετύχουμε. Συλλογικά ως κόμμα και όχι ατομικά ως υποψήφιοι. Γιατί το συλλογικό είναι πιο μεγάλο από τον καθένα μόνο του.Γι’ αυτό θα είμαστε όλοι μαζί.Με μία λέξη: Αλληλεγγύη.Αλληλεγγύη μεταξύ μας.Για να φτιάξουμε στη συνέχεια ένα κράτος αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες.Μια κοινωνία με δίκαιους κανόνες. Χωρίς προνόμια για τους λίγους.Με παιδεία, υγεία, πρόνοια, έγνοια για το περιβάλλον.Με ευκαιρίες για όλους να πετύχουν το όνειρό τους, ανεξάρτητα από το πού γεννήθηκαν και με πόσα λεφτά στην τσέπη.Για ένα κράτος που δεν πνίγει τους πολίτες του, δεν καίει τους πολίτες του, δεν αντιμετωπίζει τους πολίτες του ως αναλώσιμους.Σύγχρονη Αριστερά είναι ο άνθρωπος στο επίκεντρο.Είναι η ζωντανή ιστορία που ανήκει σε όλους τους Έλληνες.Είναι η Ελλάδα μπροστά, μακριά από μίση που τη χώρισαν στα δύο.Για όλα αυτά θέλω να παλέψουμε.Να ξεκινήσουμε από την αρχή.Όπως έγραψε εδώ, σε αυτά τα χώματα, ο Ρίτσος:«Σαν ν’ ανοίγουμε μια πόρτα το πρωίκαι να λέμε καλημέρα στον ήλιο και στον κόσμο».

Posted by Stefanos Kasselakis on Tuesday, September 12, 2023

Ο Νίκος Μπίστης, που έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία, ανέφερε πως «σε όλα υπάρχει ένα όριο. Η ιστορική μνήμη δεν προωθείται με μια επ’ ευκαιρία επίσκεψη στην Μακρόνησο, ούτε βέβαια με εναγκαλισμό εθνικής συμφιλίωσης με τον ναύαρχο Αποστολάκη (σ.σ. ο οποίος επίσης εμφανίζεται για λίγα δευτερόλεπτα στο βίντεο). Είναι πολύ σοβαρά πράγματα αυτά για να τα εντάσσεις στην προεκλογική σου καμπάνια. Τα προώθησε η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάτω από το βλέμμα και το χειροκρότημα του Χαριλάου και του Λεωνίδα. Την Κυριακή, ψηφίζουμε πέραν των άλλων και για την σοβαρότητα του κόμματος μας».

Την ίδια ώρα τον κ. Κασσελάκη υποστηρίζουν στελέχη όπως ο Νίκος Καρανίκας που ανέφερε πως ο υποψήφιος πρόεδρος «ενόχλησε αυτοαναφορικούς ιδιοκτήτες της Ιστορίας» αλλά και ο Παύλος Πολάκης που όχι απλώς επικρότησε την κίνηση να μεταβεί ο νεαρός πολιτικός στη Μακρόνησο, αλλά επιτέθηκε και κατά του επίσης υποψήφιου προέδρου Ευκλείδη Τσακαλώτου γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «προφανώς και δεν ζητάει συγγνώμη εξ ονόματός μου ο Ευκλείδης» όταν είπε πως ήταν «μεγάλο λάθος το σποτ στη Μακρόνησο, δείχνει έλλειψη γνώσης της Ιστορίας και της Αριστεράς, δείχνει έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης, ζητάω συγγνώμη εκ μέρους του όλου ΣΥΡΙΖΑ». Όλα πάντως δείχνουν ότι οι αλληλοκατηγορίες θα έχουν και συνέχεια.