Ο Χρήστος Στυλιανίδης αναλαμβάνει τη θέση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο υπουργείο Ναυτιλίας, μετά την παραίτηση του δεύτερου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Νωρίτερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε ανακοινώσει ότι παραιτείται, μετά την υπόθεση θανάτου του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε μάλιστα εμμέσως ανοικτό το ενδεχόμενο και για άλλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ερωτηθείς αν η αλλαγή αυτή είναι και η μόνη είπε: «Θα επαναλάβω μηδενός εξαιρουμένου ότι όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά άρα κάτι τέτοιο είναι μια διαρκής διαδικασία».

Σε ερώτηση για την παραίτηση του κ. Βαρβιτσιώτη απάντησε: «Όλοι κρίνονται είχα πει στην προηγούμενη ενημέρωση», και «μετά τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας η απόφαση του υπουργού ήταν αναπόφευκτη και ορθή».

Όσον αφορά στην επιλογή του κ. Χρήστου Στυλιανίδη ο κ. Μαρινάκης είπε: «Είναι ένας άνθρωπος με κυβερνητική εμπειρία και έχει υπάρξει προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας. Είναι ένας πολιτικός με Ευρωπαϊκή εμπειρία που είχε συμμετάσχει και στο ΚΥΣΕΑ και είναι πολύ σημαντικό και ένας πολιτικός με επιχειρησιακή εμπειρία».

Ο κ. Μαρινάκης είπε αρκετές φορές ότι «Είναι δεδομένο ότι όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο πρέπει να διερευνηθούν όλα όσα έγιναν και δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν πάντα υπολογίζοντας την διάσταση του φαινομένου. Προφανώς έχουν γίνει έργα και ήταν σημαντικά γιατί προστατεύθηκαν πόλεις και περιοχές. Ήταν τέτοια όμως η σφοδρότητα που μπορεί κανένα από αυτά να μην μπορούσε να την σταματήσει».

Η δήλωση παραίτησης του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Νωρίτερα, στη δήλωσή του ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε συγκεκριμένα: «Η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο Blue Horizon μας έχει συγκλονίσει όλους. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Έλληνες ναυτικοί παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά.

Μίλησα με την οικογένεια του Αντώνη και τους μετέφερα την συμπαράστασή μας στον πόνο τους. Τους υποσχέθηκα ότι ο Αντώνης δεν θα ξεχαστεί και ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω την μνήμη του αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης παρέπεμψα τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ολοκληρώνοντας τις από το νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε. Ελπίζω και η Ελληνική Δικαιοσύνη σύντομα να οδηγήσει τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει.

Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά.

Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη.

Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες. Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει. Στην πολιτική βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια γιατί έχω μέσα μου βαθιά το αίσθημα της προσφοράς στην κοινωνία και την πατρίδα.
Υπηρετώ τη δημόσια ζωή με αρχές και αξίες. Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μη κρύβομαι στα δύσκολα.

Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο.

Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Γι’ αυτό και υπέβαλα στον Πρωθυπουργό την παραίτησή μου. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του».