Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα των ξένων μέσων ενημέρωσης για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Ορισμένα από αυτά κάνουν λόγο για υπερθέαμα το οποίο προσέφερε η βρετανική πρωτεύουσα ενώ άλλα είναι πιο κακεντρεχή κάνοντας λόγο για μια θορυβώδη τελετή.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN έχει τον τίτλο «H Βασίλισσα σήμανε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων» ενώ κάνει αναφορά στους επτά αθλητές που άναψαν με την ολυμπιακή φλόγα μία μεταλλική κατασκευή από 205 δοχεία, τα οποία αντιπροσώπευαν τις 205 αποστολές που συμμετέχουν στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση.

Το CNN περιγράφει το σκηνικό της βραδιάς κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εμφάνιση της συγγραφέως των μυθιστορημάτων του Harry Potter, J.K. Rowling αλλά και στο βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Daniel Craig με την Βασίλισσα Ελισάβετ.

Η βρετανική Guardian, όπως ήταν αναμενόμενο, μόνο θετικά σχόλια θα μπορούσε να γράψει για την τελετή έναρξης. Όπως γράφει στην ιστοσελίδα της, «η ευρηματική τελετή του Boyle συνάρπασε τα πλήθη» ενώ κάνει αναφορά στην εμφάνιση του Sir Paul McCartney, το εντυπωσιακό βίντεο με τη Βασίλισσα να «πηδάει» με αλεξίπτωτο από ελικόπτερο, καθώς και τους αθλητές που άναψαν το βωμό.

«Show στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Λονδίνο έδωσε θέαμα και σε αυτό συμμετείχε ακόμα και η βασίλισσα», είναι ο τίτλος της ιταλικής Corriere Della Sera η οποία συνεχίζει…

«Σκηνικά, κοστούμια και έξοχες ιδέες. Ακόμη και η βασίλισσα Ελισάβετ συμμετείχε σε μια “ταινία δράσης” υποδυόμενη απλώς τον εαυτό της. Όλες οι περίοδοι της βρετανικής ιστορίας, χώρεσαν σε μια τελετή. Η μουσική των Beatles, των Stones των Who και του Bowie αντήχησαν στο Ολυμπιακό Στάδιο, με τη χορωδία και τον Paul McCartney να τραγουδούν το «Hey Jude», γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Η γαλλική Le Monde, αναφέρει στην κεντρική της σελίδα: «Το θέαμα του Danny Boyle σηματοδοτεί την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο».

Η εφημερίδα περιγράφει στη συνέχεια το σκηνικό που στήθηκε στο εσωτερικό του σταδίου κάνοντας αναφορά στις επτά καμινάδες που αναδύθηκαν από το έδαφος για να σηματοδοτήσουν τη βρετανική βιομηχανική επανάσταση.

Εικόνες που, όπως αναφέρει, έμοιαζαν σαν να έχουν βγει από ένα μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς.

Η Le Monde, κάνει μια μικρή αναφορά και στα νούμερα της τελετής τονίζοντας ότι 62.000 άνθρωποι παρακολούθησαν από κοντά την έναρξη ενώ, περίπου δύο δισεκατομμύρια τηλεθεατές μπήκαν στο κλίμα της βραδιάς μέσω της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου.

Η εφημερίδα New York Times, είναι ιδιαίτερα καυστική στα σχόλια της.

«Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων συνδύασε το παραδοσιακό με το εκκεντρικό. Την Παρασκευή το βράδυ η Βρετανία επιχείρησε να προβάλει προς τα έξω μια εικόνα της, την οποία ανέκαθεν αγωνιζόταν να δώσει. Την εικόνα ότι είναι αυτάρκης και ασφαλής.

Όσο για το show στο στάδιο, το χαρακτηρίζει «θορυβώδες, πνευματώδες, που προκαλεί ζαλάδα».

Η εφημερίδα συμπληρώνει ότι «δεν επρόκειτο για ένα νοσταλγικό βήμα στο παρελθόν αλλά ούτε και για ένα λαμπρό όραμα για το μέλλον. Ήταν στην ουσία το τρελό πορτραίτο μιας χώρας που άλλαξε πέρα από κάθε όριο από την τελευταία φορά που φιλοξένησε τους Αγώνες, το καλοκαίρι του 1948.
Η Βρετανία ήταν τότε τόσο φτωχή που οι αθλητές είχαν αναγκαστεί να φέρουν οι ίδιοι τις πετσέτες τους.

Η διοργάνωση είχε στοιχίσει λιγότερο από 750.000 λίρες και κατάφερε να κάνει το έθνος περήφανο που μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Η ίδια ακριβώς αίσθηση ανακούφισης και ικανοποίησης, υπήρχε και στην χθεσινή τελετή έναρξης. Ήταν όμως τόσο το μεγαλείο της τελετής, που ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, 80.000 άνθρωποι κάθισαν αναπαυτικά στο νέο Ολυμπιακό Στάδιο αφού έφτασαν σε αυτό με νέα τρένα και ειδικά σχεδιασμένες για V.I.P. λωρίδες κυκλοφορίας», καταλήγει το άρθρο.