Με δεδομένο ότι στο τραπέζι των διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης έχει τεθεί πλέον και το θέμα της διαπραγμάτευσης των όρων της δανειακής σύμβασης, η ΝΔ εμφανίζεται «ως έτοιμη από καιρό» και επαναφέρει στο προσκήνιο το πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης με τα 18 σημεία που παρουσίασε προεκλογικά.

Μάλιστα πηγές από το περιβάλλον Σαμαρά δεν αποκλείουν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ να «κρατήσει» το υπουργείο οικονομικών ώστε αυτός να είναι και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης και στο Eurogroup.

Κεντρικό θέμα που όπως τονίζεται από τους επιτελείς του Α. Σαμαρά θα επιδιωχθεί άμεσα, είναι η εξασφάλιση μέσω μιας σοβαρής διαπραγμάτευσης, η επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής τουλάχιστον για δύο χρόνια κάτι που θα επιφέρει και σχετική ελάφρυνση του μέσου Έλληνα από τα αλλεπάλληλα χαράτσια.

Το ερώτημα είναι αν η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει κι αν ζητήσει αν θα λάβει την έγκριση των δανειστών για πάγωμα των μέτρων ύψους 11,7 δισ. τα οποία είναι υποχρεωμένη να λάβει με βάση τους όρους του μνημονίου και τα οποία θα δώσουν τη χαριστική βολή στο μέσο ελληνικό εισόδημα.

Ο Α. Σαμαράς φέρεται έτοιμος να προτείνει μια σειρά εναλλακτικών -ισοδύναμων μέτρων και κυρίως να δεσμευτεί για ταχύτατη -πριν το τέλος του χρόνου -αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, ενίσχυση των φοροεισπαρακτικών μηχανισμών και ταχύτατη υλοποίηση μιας σειράς αποκρατικοποιήσεων.