Δραματική επιστολή του Λουκά Παπαδήμου, σχετικά με τα εξαιρετικά πιεστικά περιθώρια για την ελληνική οικονομία, διάβασε σήμερα ο Κάρολος Παπούλιας στους Α. Σαμαρά, Αλ. Τσίπρα και Ευ. Βενιζέλο, στη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης στο προεδρικό Μέγαρο.

«Όπως βλέπετε δεν υπάρχει χρόνος» φέρεται μάλιστα να σημείωσε ο κ. Παπούλιας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή Παπαδήμου εστιάζει στα λιγοστά ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, τα σενάρια με την πληρωμή ή την μη πληρωμή του ομολόγου που λήγει άμεσα και για το οποίο ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης έχει εισηγηθεί την πληρωμή του και έχει ζητήσει το «οκ» από τους αρχηγούς των κομμάτων και περιέχει αναλυτικά στοιχεία για την πορεία και τα προβλήματα στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

  Διασφαλισμένη ρευστότητα φαίνεται ότι υπάρχει για λίγες εβδομάδες ακόμα, ενώ η υστέρηση στα έσοδα σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν οι δόσεις του νέου δανείου δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Παπαδήμος στην επιστολή του επισημαίνει ότι άμεσος κίνδυνος (δηλαδή σε ότι αφορά τον Μάιο) για μισθούς και συντάξεις δεν υπάρχει, αλλά ότι προτρέπει να αποκατασταθεί άμεσα η πολιτική σταθερότητα. 

Σήμερα (εκτός αν έχει ζητηθεί παράταση) η  κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πληρώσει το ομόλογο που λήγει ενώ το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με αγωνία την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.