Εν μέσω μιας άλλης πολιτικής πραγματικότητας που διαμόρφωσε με το εκλογικό αποτέλεσμα ο Ελληνικός λαός, ξεκινά σήμερα η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Ο Α. Σαμαράς που θα πάρει πρώτος την εντολή ξεκινά αμέσως την διερεύνηση δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς μέχρι τώρα να υπάρχουν ενδείξεις συνεννόησης.

Το ΠΑΣΟΚ είναι φανερό ότι δεν έχει συνέλθει από το σοκ της ήττας αλλά οι πρώτες αποφάσεις για την στάση που θα τηρήσει θα ληφθούν σε σύσκεψη του Β. Βενιζέλου με τα κορυφαία στελέχη του κινήματος. Με τον Β. Βενιζέλο ο Α. Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Το θέμα είναι ότι αριθμητικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και την ΝΔ υπ αυτές τις συνθήκες οι… ελπίδες στρέφονται στην ΔΗΜΑΡ του Φ.Κουβέλη, ο οποίος όμως μέχρι στιγμής αρνείται την συμμετοχή του σε συγκυβέρνηση με τα πάλαι ποτέ μεγάλα κόμματα.

Ας σημειωθεί ότι η Συγγρού παγωμένη ακόμα από το αποτέλεσμα αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις ή κινήσεις συγκρότησης κυβέρνησης. Χθες υπήρξε μια επαφή με την Ιπποκράτους χωρίς όμως να υπάρξει κοινός τόπος παρά μόνο ταυτόσημος προβληματισμός.

Πάντως μετά τον Β. Βενιζέλο ο Α. Σαμαράς θα έχει συνάντηση σήμερα με τον Φ. Κουβέλη και με τον Α. Τσίπρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Π. Καμμένος αρνήθηκε να μετάσχει στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από τον Α. Σαμαρά.

Αν δεν υπάρξει κοινός τόπος πιθανότατα ο Α. Σαμαράς να παραδώσει απόψε το βράδυ την εντολή. Το ερώτημα είναι αν θα την παραλάβει ο κ. Τσίπρας και ακολούθως ο Β. Βενιζέλος.

Πάντως αν και οι αρχηγοί του δεύτερου και τρίτου κόμματος κρατήσουν την εντολή για μια ημέρα και δεν υπάρξει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, την Τετάρτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει μια τελευταία προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης με την συμμετοχή όλων των κομμάτων.

Αν και αυτή η διαδικασία αποτύχει τότε στα τέλη της εβδομάδας θα έχουμε προκήρυξη επαναληπτικών εκλογών οι οποίες αν είναι πρακτικά εφικτό μπορεί να διεξαχθούν σε 15 ημέρες δηλαδή την Κυριακή 3 Ιουνίου.

Αν εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια των διερευνητικών εντολών τότε η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 17η Ιουνίου.