Ένα από τα συγκλονιστικότερα γεγονότα της πρόσφατης Ιστορίας, η πτώση του Τείχους του Βερολίνου «πρωταγωνιστεί» στις εικόνες γερμανών φωτογράφων, που παρουσιάζονται σε έκθεση, στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση με τίτλο «Σκηνές και ίχνη μιας πτώσης. Το Τείχος του Βερολίνου με το φακό των φωτογράφων» φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Γκαίτε, μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

Σε αυτήν παρουσιάζονται 140 ασπρόμαυρα έργα 21 Γερμανών φωτογράφων, οι οποίοι αποτύπωσαν πριν από 20 χρόνια την πτώση του Τείχους. Οι φωτογράφοι βίωσαν οι ίδιοι και απαθανάτισαν φωτογραφικά εκείνα τα συνταρακτικά γεγονότα, το φθινόπωρο του 1989, με φόντο το Checkpoint Charlie, την πλατεία Ποτσντάμερ, την Πύλη του Βραδεμβούργου, αλλά και λιγότερο κεντρικά σημεία της πόλης. Στις εικόνες τους αποτυπώνεται το γκρεμισμένο Τείχος, αλλά και ο κενός χώρος που δημιουργήθηκε μετά το γκρέμισμά του.

Επίσης, επιχείρησαν να αποτυπώσουν τα επακόλουθα των γεγονότων, που άλλαξαν εκ βάθρων το γερμανικό πολιτικό τοπίο, όπως το ενδιαφέρον των επενδυτών για την ανάπτυξη της πλατείας Ποτσντάμερ ή η χρήση ερειπίων του Τείχους ως ζωγραφικού καμβά από καλλιτέχνες. Τα έργα τους αποτελούν σήμερα τεκμήρια υψηλής ιστορικής σημασίας.

«Κατά τη διάρκεια των γεγονότων αυτών κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα σήμαινε το άνοιγμα των συνόρων σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής και κατά πόσο όλα θα παρέμεναν όσο ειρηνικά ήταν τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου του 1989», τονίζει ο επιμελητής της έκθεσης, Ματίας Χάρντερ.

Επίσης, παρουσιάζονται θέματα με επίκεντρο τον άνθρωπο, όπως η συναδέλφωση μεταξύ συγγενών και φίλων, η αγωνία των κατοίκων του Βερολίνου για το αύριο, τα πρόσωπα των φρουρών των συνόρων και των τελωνειακών, αγέλαστα και απογοητευμένα, ακόμα και οι προσπάθειες των φρουρών των δύο πλευρών να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Στις φωτογραφίες τους εμφανίζονται, επίσης, ανταποκριτές μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων από όλο τον κόσμο, όπως ο Πίτερ Αρνέτ του CNN.

Την έκθεση οργανώνει το Ίδρυμα της Πύλης του Βραδεμβούργου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε και με την υποστήριξη του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.