Ανοιχτή διαδικασία διαλόγου και συνδιαμόρφωσης του πλαισίου επιχορηγήσεων επιχειρεί να εφαρμόσει το υπουργείο Πολιτισμού, για πρώτη φορά στα 32 χρόνια από την καθιέρωση του θεσμού. Το νέο προτεινόμενο πλαίσιο για τις θεατρικές επιχορηγήσεις θα τεθεί από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου σε δημόσια διαβούλευση με δεδομένη την ανάγκη να επανεξεταστούν εξαρχής οι συνθήκες και η πολιτική στήριξης του ελεύθερου θεάτρου μέσω του θεσμού.

Το κείμενο που θα τεθεί σε διαβούλευση αποτελεί το αποτέλεσμα της δουλειάς της Ομάδας Εργασίας για το Θέατρο, η οποία συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της λειτουργίας του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων (αποτελείται από τους κ.κ. Θωμά Μοσχόπουλο Σκηνοθέτη, Ματίνα Καλτάκη Κριτικό Θεάτρου και Δήμητρα Κονδυλάκη Δραματολόγο).

Το ζητούμενο για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, είναι αξιοποιώντας την προηγούμενη εμπειρία αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των παραστατικών τεχνών (τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό) να διαμορφώσει το περιεχόμενο της νέας προκήρυξης για τις επιχορηγήσεις στο θέατρο κατά τρόπο ώστε να αποτελεί μία ολοκληρωμένη πρόταση και να υπηρετεί με συνέπεια μια πολιτική με κύριους άξονες: πρώτον, τη στήριξη των ομάδων που παράγουν θέατρο υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών, δεύτερον, την ανάδειξη δημιουργικών δυνατοτήτων που αδυνατούν να εκφραστούν με τις υπάρχουσες συνθήκες και τρίτον, τη διεύρυνση του θεατρικού κοινού.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού κατά την επεξεργασία της νέας προκήρυξης βρίσκονται τα εξής ζητήματα, τα οποία τίθενται σε δημόσια διαβούλευση:

Πλαίσιο οικονομικού προγραμματισμού
Η νομική μορφή των επιχορηγούμενων φορέων
Η συγκέντρωση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην Αθήνα
Πληθωρισμός θεατρικών ομάδων και πολυδιάσπαση δυνάμεων
Το πρόβλημα της θεατρικής στέγης
Η δυσκολία πρόσβασης στη διεθνή σκηνή-Το ζήτημα της κινητικότητας των ελληνικών θεατρικών σχημάτων εκτός συνόρων