Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα αναζητήσουν όσοι βρεθούν απόψε στη στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στη διάλεξη που θα δώσει ο Βασίλης Βαμβακάς: Λέκτορας Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ειδικός σε θέματα Πολιτικής
Επικοινωνίας και Μαζικού Πολιτισμού.

Στον 21ο αιώνα, η συζήτηση γύρω από την πρόοδο των θετικών επιστημών και τις τεχνολογικές εξελίξεις είναι μια διαρκής ανάγκη. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πέρα από μύθους και υπερβολές, το αίτημα της προστασίας της βιοποικιλότητας, οι επαναστατικές εξελίξεις στους τομείς της γενετικής και της βιοτεχνολογίας, οι αλλαγές που έρχονται στη ζωή μας, όλα αυτά συνιστούν πεδία στα οποία αξίζει να κινούμαστε με γνώση και αυτοπεποίθηση, έχοντας στη διάθεσή μας τα κατάλληλα γνωστικά εργαλεία. Ας τα αποκτήσουμε μέσα από πρωτότυπες διαδρομές.

Πώς φανταζόταν τον 21ο αιώνα ο κινηματογράφος επιστημονικής φαντασίας και σε ποιο βαθμό επαληθεύεται;
Το είδος της επιστημονικής φαντασίας αποτελεί κομβικό στοιχείο της χολλυγουντιανής παραγωγής. Οι κινηματογραφικές προβολές του μέλλοντος δεν σκιαγραφούν απλώς μια οραματική ή εφιαλτική συνθήκη σε άγνωστο χρόνο και χώρο, αλλά ταυτόχρονα μια εικονογραφική επεξεργασία των κοινωνικών και πολιτικών συμβάσεων του παρόντος και του παρελθόντος. Γι’ αυτόν το λόγο αποκτούν μεγάλη σημασία τόσο για μια ιστορική όσο και για μια σύγχρονη κατανόηση των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτισμικών σχέσεων.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, 19:00-21:00, Μικρή σκηνή

Info
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα 11745
Εισιτήρια: 210 900 5 800,
Διοίκηση: 2130 1 78000
Email: [email protected]