Μια τεράστια φωτογραφία με το σύνθημα «Αλτ! Τι έκαμες σήμερα για τον αγώνα;» γραμμένο στον πέτρινο τοίχο ενός ηπειρώτικου χωριού, υποδέχεται τον επισκέπτη στην έκθεση «Κώστας Μπαλάφας Το Αντάρτικο στην Ήπειρο, 1941-1944», που εγκαινιάζεται απόψε στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία του Κώστα Μπαλάφα, θα τοποθετηθεί στο μέλλον μόνιμα, στο Μουσείο Χατζηκυριάκου-Γκίκα, αφιερωμένο στη γενιά του 30, αποκάλυψε σήμερα ο διευθυντής του Μουσείου, Άγγελος Δεληβοριάς, «για να τιμήσουμε», όπως είπε, «αυτούς που μας επιτρέπουν να μην ντρεπόμαστε σαν νεοέλληνες».

Σαν αυθεντικός φωτορεπόρτερ, ο Κώστας Μπαλάφας, μέσα στις αντίξοες συνθήκες του πολέμου προσπάθησε να καταγράψει με φωτογραφικά και καλλιτεχνικά κριτήρια όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερα το αντάρτικο του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ήπειρο, σαν φωτογράφος και ένοπλος ο ίδιος του ΕΛΑΣ.

Στην διάρκεια της έκθεσης στο Μπενάκη, προβάλεται το ντοκιμαντέρ- αφιέρωμα στον Κώστα Μπαλάφα, της Βέρας Πάλμα, που είχε γυριστεί το 1985, για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού.