Η πολυαναμενόμενη παράσταση «Κάτω από το ηφαίστειο», ανεβαίνει στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών», 24, 25 και 26 Φεβρουαρίου με την σκηνοθετική σφραγίδα του Γκυ Κασίερς, καλλιτεχνικού διευθυντή του μεγαλύτερου θεάτρου της Φλάνδρας, Τονίλχαους.

Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο αριστούργημα του Μάλκολμ Λόουρυ, που εκδόθηκε το 1947 και αφηγείται την ιστορία της πτώσης του Βρετανού αλκοολικού προξένου Τζέφρι Φέρμιν, την Ημέρα των Νεκρών στο Μεξικό, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Το μυθιστόρημα του Λόουρυ «Κάτω από το Ηφαίστειο», έχει χαρακτηριστεί από κριτικούς ως ένα από τα δέκα σημαντικότερα βιβλία του 20ου αιώνα, ενώ πολλοί μουσικοί έχουν εμπνευστεί από την ιστορία του, όπως ο Μπομπ Ντύλαν (στο τραγούδι Just Like Tom Thumb’s Blues), ο οποίος μάλιστα «βάφτισε» με τον τίτλο του βιβλίου το «Φεστιβάλ Κάτω από το Ηφαίστειο για τις Τέχνες και την Κοινωνική Αλλαγή» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον Βόρειο Καναδά, εκεί όπου ο Λόουρυ έγραψε το βιβλίο του.

Το μυθιστόρημα μετέφερε το 1984 στην μεγάλη οθόνη, ο Τζων Χιούστον με πρωταγωνιστές τους Άλμπερτ Φίννεϋ και Ζακλίν Μπισέ, αποσπώντας δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Το κείμενο του Λόουρυ, υπήρξε έμπνευση και για τον πρωτοπόρο του θεάτρου Γκυ Κασίερς, τον οποίο γνώρισε το ελληνικό κοινό πριν δύο χρόνια στο Φεστιβάλ Αθηνών, με το «Μεφίστο για πάντα» του Κλάους Μαν. Με την παράσταση εκείνη το κοινό ήρθε σε επαφή με τον τρόπο που ο σκηνοθέτης συνδυάζει την οπτική τεχνολογία με την λογοτεχνία και αναδεικνύει τον σπουδαίο θίασο του Τονίλχαους.

Το «Κάτω από το ηφαίστειο», ανέβηκε αρχικά στην έδρα του Τονίλχαους, στην Αμβέρσα του Βελγίου (2009), και ο Κασίερς, μαζί τον Γιόσσε Ντε Πάου, που υπογράφει τη διασκευή ενώ κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ταξίδεψαν στο Μεξικό για να κινηματογραφήσουν το πραγματικό περιβάλλον της δράσης.

Ο σκηνοθέτης αναπλάθει την ατμόσφαιρα της μέθης και το απεγνωσμένο ψυχικό ταξίδι του Φέρμιν, καθώς ισορροπεί για τελευταία φορά ανάμεσα στο «τρέμουλο της έλλειψης και στην άβυσσο της υπερβολής», ανάμεσα στον παράδεισο και στην κόλαση, ανάμεσα στη ζωτική του ανάγκη για έρωτα και στο ραγδαίο βύθισμα στη μοναξιά και στο θάνατο.
Η παράσταση είναι συμπαραγωγή του βέλγικου θεάτρου με το Theatre de la Ville Paris / Festival d’ Automne a Paris (FR), MC2 Grenoble (FR), Theatre du Nord, Lille (FR), Maison de la Culture d’ Amiens (FR), Le Volcan, Le Havre (FR), La Comedie de Reims (FR).

Η παράσταση είναι στα φλαμανδικά με ελληνικούς υπέρτιτλους. Στις 25 του μηνός, μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τον σκηνοθέτη Γκυ Κασίερς, τον πρωταγωνιστή Γιόσε ντε Πάου και τον Ιργουιν Γιανς.