Παρατείνεται ως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2011 ο προσωρινός δανεισμός 315 αρχαίων αντικειμένων, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Γυάλινος Κόσμος» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Η πρόταση για την παράταση έγινε με αφορμή την εξαιρετική επιτυχία της σημαντικής αυτής έκθεσης, που είναι αφιερωμένη στο γυαλί στην αρχαία Μακεδονία και τη Θράκη και η οποία εγκαινιάστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2009 με σκοπό, αρχικά, να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2010.

Στην έκθεση παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα, γυάλινα αντικείμενα από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (14ος αι. π.Χ.) έως το τέλος της αρχαιότητας (4ος αι. μ.Χ.), χωρίς να λείπουν και σύγχρονα έργα τέχνης, που αποτελούν προϊόν δανεισμού από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.

Για την υλοποίηση της έκθεσης συνεργάστηκαν  πέντε μουσεία της συμπρωτεύουσας (Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Τελλόγλειο Ίδρυμα), και πολλές εφορείες οι οποίες δάνεισαν τα πολύτιμα ευρήματα.

Μάλιστα, οι Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ΙΣΤ΄, ΚΖ΄, ΙΖ΄, ΙΗ΄, ΙΘ΄, ΙΓ΄, ΚΗ΄, ΚΘ΄ και Λ΄ ήταν αυτές που, μαζί με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, ζήτησαν από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο να εγκρίνει την παράταση του προσωρινού δανεισμού των 315 αρχαίων αντικειμένων.

Το μόνο αντικείμενο που δεν θα παραμείνει στην έκθεση έως τον Σεπτέμβριο του 2011 είναι ένας γυάλινος σφραγιδόλιθος, μοναδικός σε ποιότητα και σπανιότητα, που βρέθηκε σε γυναικείο τάφο του 4ου αι. π.Χ. στην Έδεσσα. Είναι από άχρωμο διαφανές γυαλί με ασημένιο δακτύλιο και με παράσταση κεφαλής του Απόλλωνα. Η ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ζήτησε την επιστροφή του σφραγιδόλιθου τον Ιούλιο με σκοπό να μεταφερθεί μαζί με άλλα 668 αντικείμενα από τη Βόρεια Ελλάδα στο Μουσείο του Λούβρου. Στην αίθουσα «Ναπολέων» του Γαλλικού Μουσείου θα πραγματοποιηθούν στις 3 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η αρχαία Μακεδονία», που θα διαρκέσει έως τις 2 Ιανουαρίου 2012.