Παρουσιάστηκε η εργοστασιακή ομάδα ράλι της ΚΤΜ που με το επίσημο όνομα «Red Bull KTM Factory Racing» θα διεκδικήσει και φέτος την πρώτη θέση στους αγώνες αντοχής και ράλι , με κυριότερο στόχο βέβαια και πάλι τη νίκη στο Dakar 2014.

Την ομάδα αποτελούν: ο έτερος πολυνίκης του Dakar, ο Marc Coma που εφέτος λόγω τραυματισμού δεν κατάφερε να συμμετάσχει στον αγώνα του 2013, ο αμερικανός Kurt Caselli που αντικατέστησε τον Coma και σχεδόν απροετοίμαστος, εντυπωσίασε κερδίζοντας δύο ειδικές και ο Ruben Faria που φέτος έτρεξε σαν οδηγός υποστήριξης του Despres και τερμάτισε 2ος.

Εργοστασιακή υποστήριξη θα έχει και ο χιλιανός αναβάτης Francesco «Chaleco» Lopez.

Και ο ίδιος ο νικητής του φετινού Dakar; Σε μια απρόσμενη κίνηση, ο πενταπλός νικητής του αγώνα Cyril Despres ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την KTM για χάρη κάποιας άλλης, άγνωστης προς το παρόν, ομάδας! Εικάζεται ότι είναι η αντίστοιχη ομάδα της Honda που επέστρεψε το 2013 με σκοπό να κυριαρχήσει στο χώρο.

Η είδηση προκάλεσε σοκ στον κόσμο των αγώνων ράλι, αλλά είναι πολύ καλή για τον ανταγωνισμό και το θέαμα. Όσο η ΚΤΜ απολάμβανε των υπηρεσιών των Coma και Despres ταυτόχρονα, κανείς άλλος κατασκευαστής δεν είχε σοβαρές ελπίδες να δει νίκη και η κυριαρχία των Αυστριακών έμοιαζε βέβαιη. Ενώ τώρα τα πράγματα πάνε να ζυγιστούν λίγο καλύτερα…

«Όπως προσπαθούμε διαρκώς να βελτιώνουμε τις μοτοσυκλέτες μας, έτσι πρέπει να φροντίζουμε και τη δομή της εργοστασιακής μας ομάδας», δήλωσε ο επικεφαλής της KTM Motorsports, παλιά δόξα του Motocross, ο γερμανός Pit Beirer.

«Είναι πολύ βασικό το να εξελίσσεται, να προσελκύει νέα ταλέντα και να διαθέτει αυτήν την πολύ ειδική εσωτερική ισορροπία και αρμονία που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της κάτω από ακραίες συνθήκες, όπως αυτές του Rally Dakar. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την τεράστια εμπειρία και το ταλέντο οδηγών όπως ο Marc Coma, αλλά πρέπει να δίνουμε και την ευκαιρία σε νέους και ανερχόμενους αναβάτες όπως οι Caselli, Faria και Lopez».

Αναφερόμενος στην αποχώρηση του Despres, ο Beirer δήλωσε ότι «τα εξαιρετικά του επιτεύγματα αναγνωρίζονται από τους πάντες στον κόσμο των αγώνων μοτοσυκλέτας και θα αποτελούν πάντα μέρος της ιστορίας της εταιρείας μας. Τον ευχαριστούμε για τη συνεισφορά του και όλοι μας του ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε ό,τι κι αν επιλέξει να κάνει».

«Πρέπει να επενδύσουμε σε νέα ταλέντα, με τον ίδιο τρόπο που επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες. Και είμαι βέβαιος ότι με τη δομή της νέας ομάδας θα συνεχίσουμε να παίζουμε έναν κυρίαρχο ρόλο στα ράλι», πρόσθεσε.