Μετά από καλύτερο έλεγχο του αγωνιστικού προϋπολογισμού βρήκαν το ποσό που απαιτείται για το ταξίδι. Είτε αυτό, είτε στη Yamaha κατάλαβαν ότι οι προαγωνιστικές δοκιμές των Pedrosa και Marquez στη νέα πίστα του Τέξας COTY, προσφέρει πλεονέκτημα στους αναβάτες της ομάδας Repsol Honda HRC ως προς το κυνήγι του τίτλου.

Και έχοντας δει σε τι επίπεδο εξέλιξης βρίσκεται η RC213V φέτος, αποφάσισε ο Lin Jarvis ό,τι δεν χρειάζεται να προσφέρουν κι άλλο αβαντάζ στους Χονταίους.

Έτσι πάρθηκε η απόφαση, όπως αναμενόταν και είχαμε γράψει ήδη στις 4 Φεβρουαρίου. Η Yamaha θα κάνει παρέα στη Honda για ένα τριήμερο ιδιωτικών δοκιμών στην ολοκαίνουργια πίστα με το φιλόδοξο τίτλο Circuit of the Americas (COTY).

Οι δοκιμές είναι προγραμματισμένες για τις 12-14 Μαρτίου, και ήταν κάτι που είχαν ζητήσει πιεστικά οι Jorge Lorenzo και Valentino Rossi, αφού έτσι θα έχουν την ευκαιρία να καταλήξουν σε ένα βασικό σετάρισμα της Μ1, πριν πάνε να αγωνιστούν εκεί στις 21 Απριλίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι αναβάτες της Ducati Nicky Hayden και Andrea Doviziso θα βρεθούν σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από τους πρώτους στον αμερικάνικο αγώνα. Οι δύο εργοστασιακοί των κόκκινων έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν και αυτοί να γνωρίσουν την άγνωστη πίστα.

Όμως οι εκφρασμένες ελπίδες για τίτλο φέτος είναι μηδενικές, οπότε δύσκολα στοιχειοθετείται δαπάνη 250 – 300.000 ευρώ για το τριήμερο (ή 350.000 ευρώ κατά τον Paolo Ciabatti, τον νέο MotoGP Project Director). Η ιταλική εταιρεία μάλλον θα συμβιβαστεί με ιδιωτικές δοκιμές σε κάποια πίστα πλησιέστερη στο σπίτι της.

«Η δοκιμή στο Ώστιν αυτή τη στιγμή ‘δεν παίζει’, αλλά η πόρτα δεν έχει κλείσει τελείως και ελπίζω ότι θα αλλάξουν γνώμη», δήλωσε ο Hayden. «Χωρίς δοκιμές εκεί, δεν θα έχουμε στον αγώνα καμιά ελπίδα απέναντι στις Honda και Yamaha. Θα μάς έδινε την ευκαιρία να μάθουμε τη διαδρομή και βρούμε ένα βασικό σετάρισμα».