Είναι νωρίς να μιλάμε για τις μεταγραφές του 2014, ωστόσο συμβαίνει κι αυτό. Ο δευτεραθλητής της Moto2 2012, Ισπανός Pol Espargaro, έχει κλειδωμένα πάνω του τα ραντάρ της Ομάδας MotoGP της Yamaha. Αυτό σύμφωνα με την γερμανική ιστοσελίδα Speedweek.de.

Η ομάδα της Iwata έχει στη διάθεσή της τους Jorge Lorenzo και Valentino Rossi μέχρι και το 2014. Και ο μεν Ισπανός αναμένεται να ανανεώσει το συμβόλαιό του, ο Rossi όμως μάλλον μετά το τέλος της σαιζόν ’14 θα αποχωρήσει πια από τα GP για το παγκόσμιο Superbike ή για τους αγώνες Rally αυτοκινήτων.

Το κενό λοιπόν θα προκύψει σε 2 χρόνια, όμως η Yamaha είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει τον αντικαταστάτη του πολυπρωταθλητή από τώρα, αν θέλει να βρει μια ισχυρή απάντηση στο δίδυμο Μάρκεζ – RC213V. Και σίγουρα δεν θέλει να χαρίσει σε κάποιον ανταγωνιστή της ένα ταλέντο όπως ο Espargaro.

Πρόκειται προφανώς για επανάληψη της πρόσφατης ιστορίας. Το 2006, μετά τον αγώνα στο Motegi ο Lin Jarvis της Yamaha μαζί με τον Davide Brivio είχαν προχωρήσει σε υπογραφή προσυμφώνου με τον Jorge Lorenzo, δύο ολόκληρα χρόνια πριν ο πρωταθλητής GP250 μεταπηδήσει στα MotoGP (το κανονικό συμβόλαιο υπογράφηκε το 2007). Κι αυτό ενώ ο Rossi μεσουρανούσε. Τέσσερα χρόνια μετά ο Lorenzo θα έπαιρνε τον πρώτο του τίτλο στη μεγάλη κατηγορία, ενώ ο Rossi μεταπηδούσε ηττημένος στη Ducati.

Οπότε η προσέγγιση του Espargaro δεν είναι καθόλου πρόωρη τελικά. Και αν ευοδωθεί, ο Ισπανός θα αγωνιστεί πιθανότατα το 2014 με την Tech3 στη θέση του Cal Crutchlow, που έχει μονοετές συμβόλαιο με την δορυφορική ομάδα της Yamaha και όπως ακούγεται, ετοιμάζεται να μεταπηδήσει είτε στην Ducati αντί του Hayden, είτε στη νέα ομάδα της Suzuki.

Σχετικά αξίζει να αναφερθεί ότι ο Poncharal, αφεντικό της Tech3, δηλώνει θαυμαστής του Espargaro, και τον είχε ήδη στα υπόψη για φέτος, αν έφευγε ο Crutchlow.

Τη συνεργασία Tech3 και Espargaro βοηθά το γεγονός ότι ο Pol υποστηρίζεται ήδη από την Monster που αποτελεί πλέον επίσημο χορηγό της ομάδας MotoGP της Yamaha αλλά και της Tech3.