Σε μια ειδική που «χτυπήθηκε» από ακραία καιρικά φαινόμενα, ο rookie (πρωτοεμφανιζόμενος) του 34ου rally Ντακάρ, Αμερικανός Kurt Caselli ήταν ο νικητής. Ο Cyril Despres διεύρυνε την διαφορά του στη γενική, ενώ ο Robby Gordon στάθηκε τυχερός αυτή τη φορά και η διακοπή της ειδικής στα πρώτα 53 χιλιόμετρα του έδωσαν την πρώτη του φετινή νίκη.

Η ειδική των μοτοσυκλετών μειώθηκε κατά 30 χιλιόμετρα, όταν άνοιξαν και πάλι οι ουρανοί της Αργεντινής, αυτή τη φορά στην επαρχία της Fiambala. Ένας ξεροχείμαρρος μετατράπηκε μέσα σε λίγα λεπτά σε ορμητικό ποτάμι και έκοψε την ειδική στα δύο.

Ο Kurt Caselli εκείνη την στιγμή προηγείτο καθώς το τερέν, έμοιαζε τώρα περισσότερο με τους αγώνες όπου ειδικεύεται, τύπου Baja 1000, όπου η άμμος είναι σκληρή και οι ταχύτητες υψηλές. Έγραψε δε ιστορία καθώς γίνεται ο πρώτος που στην παρθενική του συμμετοχή στο rally Dakar κερδίζει δύο ειδικές. Έχει ήδη εξασφαλίσει μία θέση στην ελίτ του είδους ενώ απέκτησε και ψευδώνυμο: «Special K»…

Δεύτερος ήταν ο Paulo Gonçalves, 4’45 πιο πίσω και τρίτος ο Cyril Despres, με διαφορά 6’24. Ωστόσο κι αυτό υπολογισμένο ήταν καθώς αυτοί που έπρεπε, ήταν πίσω του, οπότε αύξησε τη διαφορά του στη γενική. Ο Ruben Faria που είναι και το αγωνιστικό του ταίρι παραμένει 2ος, 13’16” πιο πίσω και ο «Chaleco» Lopez, στην 3η θέση, συνθέτοντας ένα «πορτοκαλί» (ΚΤΜ) βάθρο.

Η έκπληξη της ημέρας, όχι ευχάριστη, ήταν η πτώση και τραυματισμός του Ισπανού, Joan Barreda με τη Husqvarna. Ο νικητής των 4 από τις 10 ειδικές του αγώνα, στα 50 χιλιόμετρα από τον τερματισμό έπεσε και χτύπησε τον ώμο του. Έφτασε στον τερματισμό, όμως παραμένει αβέβαιο αν θα συνεχίσει τον αγώνα.

Στα quad εμφανίστηκε νέος νικητής, ο Αυστραλός Paul Smith που βολεύτηκε με την διαμόρφωση του εδάφους και απέσπασε την 1η του νίκη σε rally Dakar. Ο Gaston Gonzalez ήταν 2ος , 4’18 πιο πίσω και ακολούθησε ο Marcos Patronelli. Ο νεότερος εκ των αδελφών Patronelli παραμένει στην κορυφή με τη μεγαλύτερη διαφορά από όλες τις κατηγορίες: 1ώρα 50’22” από τον Ignacio Casale και 2 ώρες 46’59” από τον Rafal Sonik.

Τα αυτοκίνητα ήταν εκείνα που επηρεάστηκαν περισσότερο από όλους απ’ τα καιρικά φαινόμενα. Το πέρασμα στο 69ο χιλιόμετρο ήταν οριακά εφικτό, όχι όμως και στο 85ο. Έτσι οι διοργανωτές αποφάσισαν να «πιάσουν» τους χρόνους στο 84ο χιλιόμετρο και να ακυρώσουν την υπόλοιπη ειδική.

Σε αυτό το σημείο ο Robby Gordon ήταν μπροστά κατά μόλις 38” από τον Ronan Chabot και 1’47” από τον Lucio Alvarez, κερδίζοντας την 8η ειδική του.

Και πάλι ευνοημένος ήταν ο πρωτοπόρος Stéphane Peterhansel που αύξησε τη διαφορά του από τον Giniel de Villiers, στα 51’59”.

Το ίδιο πρόβλημα είχαν και τα φορτηγά, όπου Gerard de Rooy πέτυχε τον καλύτερο χρόνο μέχρι τη διακοπή, 56″ καλύτερο από του Alès Loprais. Παρά την 6η νίκη φέτος και 24η της καριέρας του, παραμένει στην 5η θέση, 1 ώρα πίσω από τον πρώτο, εξ αιτίας της ολέθριας γι’ αυτόν 9ης ειδικής. Στη γενική προηγείται ο ρώσος Eduard Nikolaev με το Kamaz.

Για την 12η ειδική, οι οδηγοί θα ξεκινήσουν από την Fiambala της Αργεντινής και θα ανηφορίσουν και πάλι τις Άνδεις, πριν κατηφορίσουν και πάλι προς την διαβοήτη έρημο Atacama, την πιο ξηρή «γωνιά» του πλανήτη. Ο τερματισμός θα είναι στο Copiapo της Χιλής μετά από 715 χιλιόμετρα διαδρομής εκ των οποίων τα 319 σε χρονομετρημένη ειδική.

Δείτε το πιο ενδιαφέρον video του φετινού αγώνα, γεμάτο από τα απρόοπτα και τις εκπλήξεις που εμπεριέχει ένας τέτοιος αγώνας. Είναι βέβαιο ότι θα το δείτε και δεύτερη φορά…