O Γάλλος Cyril Despres με εξαιρετική απόδοση κέρδισε την πρώτη του φετινή νίκη σε ειδική και ανέβηκε 2ος στην κατάταξη, 5′23″ πίσω από τον Faria. Στα αυτοκίνητα την έκπληξη έκανε ο Nani Roma με την 2η νίκη του όμως ο κερδισμένος είναι ο Stéphane Peterhansel που άνοιξε τη διαφορά από τον 2ο. Ατυχία και για τον Gerard de Rooy, ο Eduard Nikolaev πρώτος στα φορτηγά.

Ο Cyril Despres ξεκίνησε από την 11η θέση την ειδική και είχε διαφορά 24′26″ από τον πρωτοπόρο στην κατάταξη. Οδήγησε με μαεστρία την εξαντλητική ειδική από το San Miguel στην Cordoba της Αργεντινής που έβαλε σε δοκιμασία οχήματα και οδηγούς με το σκληρό αλλά και γρήγορο τερέν. Πίεσε από την αρχή και τερμάτισε τελικά 4′03″ από τον Joan Barreda.

Αντίθετα συναισθήματα επικράτησαν στο στρατόπεδο της Yamaha. O πρώτος στην κατάταξη στο Tucumán, David Casteu, συγκρούστηκε με μια αγελάδα, στο 120ο χιλιόμετρο, εξαρθρώθηκε ο ώμος του και τραυμάτισε τη μοτοσυκλέτα του. Με πόνο τον έβαλε στη θέση του και συνέχισε όμως μαζί συνεχίστηκε και ο εφιάλτης του, καθώς 15 χιλιόμετρα από τον τερματισμό είχε και μια μηχανική βλάβη. Τελικά ο Casteu έφτασε στο τέρμα πεζός καθώς δεν μπορούσε να περιμένει την βοήθεια, ούτε μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα αφού ο ώμος του άρχισε να πονά βασανιστικά.

Ο έτερος της Yamaha Olivier Pain δεν είχε πολύ καλύτερη τύχη. Είχε κι αυτός αρκετές πτώσεις χάνοντας 32′ που τον έστειλαν στην 6η θέση της κατάταξης. Άτυχος ήταν επίσης και ο Chaleco López, με πτώση κι αυτός που του κόστισε 16 λεπτά διαφοράς από τον Despres.

Η ειδική -θρίλερ ολοκληρώθηκε με τον «νεροκουβαλητή» του Cyril Despres, Πορτογάλο Ruben Faria, να περνά στην πρώτη θέση 5′23″ μπροστά από το νο1 της ομάδας. Τα πράγματα εξελίσσονται πολύ πιο εύκολα για τον περσινό νικητή ενώ ο Χιλιανός Chaleco López παραμένει 3ος, 9′06″ πιο πίσω αφού κατόρθωσε να περιορίσει τη ζημιά. Έτσι πλέον 4 ΚΤΜ βρίσκονται στην κορυφή, μπροστά από τη Husqvarna του Botturi κι τη Yamaha του Pain.

Λιγότερο επεισοδιακή ήταν η ημέρα για τα quad, όπου ο Marcos Patronelli διατηρεί προβάδισμα 1 ώρας και 32′ από τον Casale. Την ειδική κέρδισε ο Łukasz Łaskawiec, την 2η της καριέρας του.

Στα αυτοκίνητα ο Giniel de Villiers οδηγούσε τον αγώνα και όλα έδειχναν ότι η Toyota θα πάρει την πρώτη της νίκη, όμως τεχνικό πρόβλημα τον ανάγκασε να κόψει ρυθμό κι έτσι ο Nani Roma έφτασε πρώτος στον τερματισμό. Ήταν η 13η νίκη για τον Καταλανό που άφησε πίσω 4′11″ και τον πρωτοπόρο στον αγώνα Stéphane Peterhansel.

Η είδηση όμως της ημέρας ήταν τα ποικίλα προβλήματα του Nasser Al-Attiyah. Ξεκίνησε με τεχνικά προβλήματα που τον ανάγκασαν σε πολλές στάσεις. Χάθηκε στη συνέχεια σε κάποιο σημείο της διαδρομής και τελικά συγκρούστηκε με ένα δέντρο οπότε κάπου εκεί τελείωσε το όνειρο να διεκδικήσει τη νίκη και φέτος. Με την εγκατάλειψή του έδωσε ανάσα στον «Peter» που προηγείται 49′31″ πια από τον De Villiers και 56′03″ από τον συναθλητή του Leonid Novitskiy.

Ο De Rooy είχε μηχανικά προβλήματα και ο Nikolaev δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη στα φορτηγά. Τα 293 χιλιόμετρα της ειδικής των φορτηγών (διαφορετική από των υπολοίπων) περιλάμβαναν ένα σπασμένο turbo, μετά το υδραυλικό τιμόνι, για να συμπληρώσει με ένα σκασμένο ελαστικό. Όλα αυτά κόστισαν 1 ώρα και 25′ διαφοράς από τον Aleš Loprais, που κέρδισε την ειδική.

Πλέον το ρωσικό πλήρωμα του Kamaz, με τον Eduard Nikolaev, προηγείται 17′56″ από τον σταθερό τσέχικο του Martin Kolomý με το Tatra και 33′32″ μπροστά από τον πολύπειρο Andrey Karginov.

Δείτε το Video της 9ης ειδικής της πιο «ανατρεπτικής» του φετινού αγώνα…