Την 4η φετινή του νίκη απέσπασε ο Joan Barreda με τη Husqvarna, όμως αυτός που βλέπει την τακτική του να αποδίδει καρπούς είναι ο Cyril Despres που προηγείται του αγώνα και πάλι. Κάτι ανάλογο έγινε και στα αυτοκίνητα, όπου ο Αργεντίνος Orlando Terranova κέρδισε την 1η του ειδική, όμως ο Stéphane Peterhansel παραμένει πρώτος και αύξησε τη διαφορά του.

Σε πολυνίκη του φετινού Dakar αναδεικνύεται ο Barreda κερδίζοντας για 4η φορά στον φετινό αγώνα. Οι νίκες στις ειδικές είναι πλέον ο μοναδικός στόχος του Ισπανού καθώς η καθυστέρηση των 3,5 ωρών την 4η ημέρα, του έχει αποκλείσει κάθε ελπίδα για την διεκδίκηση της νίκης.

Ο Despres από την άλλη άφησε πίσω τις ατυχίες και με επιμονή και σύστημα ανέκτησε το έδαφος και πέρασε ξανά στην κορυφή της κατάταξης. Ο Γάλλος θέλει να υπερασπιστεί τον Άσσο που φορά στη μοτοσυκλέτας του και να κάνει 5 τις νίκες του στο Dakar.

Το πρωί ξεκίνησε πρώτος την ειδική των 357 km. σε μια διαδρομή που λίγο θύμιζε τα μέχρι τώρα εδάφη. Βλάστηση, σκληρά περάσματα, πέτρες αλλά και νερά, σηματοδότησαν την αλλαγή τοπίου. Πίσω από τον Cyril Despres ξεκίναγε ο Joan Barreda που αποδείχθηκε ότι είναι ο μόνος οδηγός που μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσα τον ρυθμό του Γάλλου οδηγού της ΚΤΜ.

Τρίτος ήταν ο Paulo Gonçalves, ο «ήρωας» της ημέρας καθώς επισκεύασε και την μοτοσυκλέτα του Botturi, συναθλητή του στην ομάδα της Husqvarna, μετά από μια πτώση που είχε. H ιταλο-γερμανική εταιρεία είχε μια καλή ημέρα τερματίζοντας 3 μοτοσυκλέτες της στην πρώτη 6άδα..

Στη γενική 4 KTM βρίσκονται στις 5 πρώτες θέσεις με πρώτο τον Cyril Despres που έστειλε 2ο τον «βοηθό» του. Ο Chaleco Lopez που ανασυγκροτείται μετά τη δική του πανωλεθρία της 7ης ημέρας, παραμένει 3ος, 13’41 πίσω από τον Despres. Στην 6η θέση της γενικής, 9’54 πίσω από τον πρωτοπόρο βρίσκεται ο Helder Rodrigues, με το πρώτο Honda του αγώνα. Η πολλά υποσχόμενη επιστροφή της Honda δεν πάει πολύ καλά…

Στα quad ο Lukasz Laskawiec απέσπασε την 2η νίκη του για φέτος, 1’35” μπροστά από τον Ignacio Casale. Ο Marcos Patronelli εξακολουθεί την συντηρητική οδήγηση, ώστε να διατηρήσει τη σημαντική διαφορά 1:27’47 που έχει, τερματίζοντας 6ος την ειδική.

Στα αυτοκίνητα η ιστορική νίκη του Orlando Terranova άφησε το δικό της αποτύπωμα στην ιστορία καθώς είναι η πρώτη φορά που Αργεντίνος οδηγός κερδίζει ειδική στα 34 χρόνια του Dakar. Ξεκίνησε 3ος όμως η εξοικείωσή του με τη μορφολογία του εδάφους τον έκανε να ξεχωρίσει. Άφησε 2ο κατά 2’07”τον Nani Roma 3ο κατά 2’19” τον Stéphane Peterhansel.

Αποφορτισμένος από τον «κίνδυνο» του Nasser Al-Attiyah που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει από πρόβλημα στο σύστημα ψύξης, ο πρωτοπόρος της κατάταξης ελέγχει πλήρως τον αγώνα. Απομένουν 4 ειδικές πριν τον τερματισμό στο Santiago της Χιλής και ο «Peter» προηγείται με μεγάλη διαφορά ασφαλείας κατά 52’38” έναντι του 2ου, Νότιο-Αφρικανού Giniel De Villiers και κατά 1:08’40” από τον τρίτο της κατάταξης, συναθλητή του Ρώσο Leonid Novitskiy.

Τελικά στα φοτρηγά παρά την μάχη που έδωσαν το Daf του Peter Van Den Bosh και Ginaf του Martin Van Der Brinke, τη νίκη πήρε ένα Kamaz με οδηγό τον Andrey Karginov. Ο ρώσος επωφελήθηκε και από τα τεχνικά προβλήματα του Versluis, ένα σκασμένο λάστιχο του Loprais και τον Gerard de Rooy να ξεκινά αρκετά πίσω, για να αποσπάσει την 4η νίκη του.

Στη γενική εξακολουθεί να προηγείται ο Eduard Nikolaev, 32’23” μπροστά από τον Τσέχο Martin Kolomy με το Tatra, ο οποίος είχε επίσης τεχνικά προβλήματα στην ειδική.

Με το μεγαλύτερο τμήμα του αγώνα πίσω τους, οι οδηγοί θα έχουν να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια μια ειδική «μόλις» 221 χιλιομέτρων. Στο σύνολο θα οδηγήσουν 483 χιλιόμετρα, από την La Rioja στην Fiambala, στην Ανατολική πλευρά των Άνδεων που ανήκει στην Αργεντινή. Η τελευταία ειδική πριν περάσουν στην Χιλή και την περίφημη έρημο Atacama όπου δεν έχει βρέξει τα τελευταία 50 χρόνια.

Δείτε στο video την 9η ειδική, με ένα τοπίο εντελώς διαφορετικό από τα μέχρι τώρα.