Μόλις το Rally Dakar πάτησε στη Χιλή, ο Francisco Lopez έδειξε ότι όταν παίζει εντός έδρας είναι ακτύπητος και κέρδισε την ειδική. Σε απόσταση αναπνοής πια ο Χιλιανός βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για της διεκδίκηση ακόμη και της νίκης.

Μόλις 8 λεπτά χωρίζουν τους 5 πρώτους οδηγούς μετά από 16 ώρες χρονομετρημένων διαδρομών, διαφορά που είναι η μικρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ σε αυτή τη φάση του αγώνα. Κάθε οδηγός εναλλάξ είχε τις άτυχες στιγμές του στις 6 αυτές ημέρες, δημιουργώντας τελικά και πάλι ένα πολύ σφικτό ανταγωνισμό.

Τέσσερα ΚΤΜ τερμάτισαν στις 4 πρώτες θέσεις (Lopez, Faria, Desperes, Caselli) σε μια αντεπίθεση στη Yamaha που συνεχίζει όμως να προηγείται στον αγώνα με τον Γάλλο Pain. Μάλιστα οι δύο χθεσινοί πρωτοπόροι (Pain και Casteu) ξεκινώντας πρώτοι την μεραθώνια ειδική των 438 χιλιομέτρων έχαναν διαρκώς και από λίγο χρόνο για να εντοπίσουν τη διαδρομή στους αμμόλοφους. Στη γενική κατάταξη παραμένει πρώτος ο Pain, όμως ο Despres έχει πλησιάσει πια 2 λεπτά πίσω του και όλα είναι πια ανοικτά.

Ο Lopez αναδεικνύεται πάντως σε αστέρα των rally του είδους, καθώς φέτος έχει κερδίσει τις μισές από τις ειδικές του αγώνα, έχει 9 νίκες συνολικά στην καριέρα του, εκ των οποίων τις 5 σε Χιλιανό έδαφος.

Στα αυτοκίνητα ο Nasser Al Attiyah μπορεί να κέρδισε την ειδική παλικαρίσια με το Buggy του, όμως παρά το εξαιρετικό αποτέλεσμα της υπερπροσπάθειας, τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα: Έκοψε μεν 8 ολόκληρα λεπτά από τον Stéphane Peterhansel, όμως μετά από συνεχή προβλήματα, το αγωνιστικό του ταίρι, ο πολύπειρος και team manager της ομάδας, Carlos Sainz αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα όταν ο κινητήρας του παρέδωσε το πνεύμα. Ο Peterhansel πάντως συνεχίζει να προηγείται αλλά μόλις για 1 λεπτό και 18” πια από τον Al Attiyah.

Δώδεκα σκληρές μέρες απομένουν ακόμη για τον τερματισμό στο Σαντιάγο της Χιλής και πλέον οι διαφορές μεταξύ πρωταγωνιστών και μη αρχίζουν να μεγαλώνουν. Η κόπωση κάνει εμφανή τα σημάδια της τόσο σε οδηγούς όσο και οχήματα, δίνοντας όμως έτσι ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον αγώνα. Ο Gordon είναι ένα καλό παράδειγμα καθώς ενώ είχε τουμπάρει το Hummer του πριν 3 ημέρες, τερμάτισε πειστικά τρίτος την ειδική, δείχνοντας ότι αν δεν είχε την ατυχία, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά στην κατάταξη.

Στα quads ανάλογη ώθηση από το γεγονός ότι αγωνίζεται στην πατρίδα του έλαβε φαίνεται και ο Ignacio Casale που έσπασε για πρώτη φορά το σερί του Marcos Patronelli. Ο Αργεντίνος όμως που ήταν δεύτερος για 6 λεπτά, έχει τόσο μεγάλη διαφορά στην γενική κατάταξη (1 ώρα, 11 λεπτά) που πλέον ακολουθεί τακτική ασφαλείας με σκοπό τον τερματισμό.

Ο Gerard De Rooy ήταν για μία ακόμη φορά ο νικητής στα φορτηγά, κερδίζοντας για 4η φορά φέτος, όμως η διαφορά των 18 λεπτών από το Kamaz του Nikolaev δεν αποτυπώνει και τη διαφορά κλάσης των Ολλανδών.

Το σερί με τις μεγάλες και κουραστικές ειδικές συνεχίζεται με την 7η ειδική από την Calama της Χιλής στη Salta της Αργεντινής. Συνολικά 806 χιλιόμετρα περιμένουν τους οδηγούς, εκ των οποίων τα 202 είναι χρονομετρημένα (ειδική) και τα 586 αποτελούν τις δύο απλές, πριν και μετά την ειδική.

Η ειδική είναι χαρακτηρισμένη ως «Μαραθώνια» που σημαίνει ότι τα πληρώματα δεν μπορούν να δεχτούν τεχνική βοήθεια κατά τη διάρκεια της ειδικής. Τα πληρώματα πάντως αντιδρούν στην απόφαση αυτή και μένει να ξεκαθαριστεί το θέμα το πρωί πριν την εκκίνηση.

Δείτε στο video τα Highlights της 6ης ειδικής: