Το όνομα SFM μάλλον δεν χτυπάει κάποιο καμπανάκι, αλλά το «Sachs» το έχετε ακούσει κατά πάσα πιθανότατα. Η SFM λοιπόν, είναι η ιστορική γερμανική φίρμα Sachs Fahrzeug- und Motorentechnik με νέο (από το 2008) όνομα.

Η ίδια εταιρεία κατέχει τα δικαιώματα στο όνομα μίας ακόμα ιστορικής φίρμας με σημαντική παρουσία παλιότερα και στην Ελλάδα, την Hercules (Ηρακλής).

Η εταιρεία συνεχίζει τη λειτουργία της στη Νυρεμβέργη, κατασκευάζοντας συμβατικά και ηλεκτρικά ποδήλατα, σκούτερ και μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτες, μέχρι 125 κ.εκ.

Τελευταίες δημιουργίες της SFM είναι δύο μοτοσυκλετάκια σχεδιασμένα ειδικά για τους αρχάριους αναβάτες της κατηγορίας Α1 στην Γερμανία, δηλαδή με κυβισμό ως 125 κυβικά και ιπποδύναμη μικρότερη ή ίση των 12 ίππων.

Πρόκειται για το ZZ125, ένα πλήρες μικρό supermoto και το ΖΧ125, ένα εντουράκι για τα πρώτα βήματα στο χώμα. Οι κινητήρες είναι προϋπάρχοντες στην γκάμα της SFΜ, μονοκύλινδροι, αερόψυκτοι, τετράχρονοι, με 124 κυβικά και απόδοση 11,5 ίππων (ονομαστική).

Το κιβώτιο είναι πεντάρι, αλλά τα υπόλοιπα τεχνικά στοιχεία ακούγονται εντυπωσιακά: περιμετρικό πλαίσιο, ψηφιακά όργανα, ανεστραμμένο πιρούνι, δισκόφρενα μπρος – πίσω, νεανικά γραφικά σε καπάκια/ μάσκα/ φτερά, βάρος 124 κιλά και τελική περί τα 105-108 χ.α.ω.

Τα δύο μοντέλα διαφέρουν στους τροχούς φυσικά και στη ρύθμιση των αναρτήσεων. Το enduro φορά επίσης δίσκους -μαργαρίτα.

Και τα δύο πουλιούνται στην Γερμανία αντί 2.299 ευρώ, καθόλου άσχημα για προϊόντα που δεν προέρχονται από κινέζικο εργοστάσιο που χρησιμοποιεί (κλεμμένη ή όχι) παλιά ιαπωνική τεχνολογία…