Το Motorcycle Cannonball Endurance Run είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός αγώνας μοτοσυκλετών στον οποίο λαμβάνουν μέρος δίτροχα που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1929.

Ο φετινός αγώνας ξεκίνησε στις 8 Σεπτεμβρίου από το Μέιν στην ανατολική ακτή και ολοκληρώθηκε στις 23 του μηνός στο Στίβενσον της Ουάσινγκτον, στη δυτική ακτή. Περισσότεροι από 100 αναβάτες από όλον τον κόσμο έλαβαν μέρος οδηγώντας ιστορικά δίτροχα όπως Harley Davidson, Indian, Norton, Henderson, BMW, Excelsior, Triumph, Brough Superior, Thor.

Νικητής φέτος αναδείχθηκε ο Ντιν Μπορντιγκιόνι, ένας οινοποιός από την Καλιφόρνια, που συμμετείχε με μια μονοκύλινδρη Harley Davidson του 1914. Το ταξίδι του διήρκεσε 17 μέρες, διάστημα κατά το οποίο πέρασε από 17 Πολιτείες, καλύπτοντας συνολικά 5.600 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει στον τελικό προορισμό.

Στο ταξίδι ήρθε αντιμέτωπος με διάφορες καιρικές συνθήκες, ενώ η διαδρομή περιελάμβανε περάσματα από βουνά, λιβάδια και χωματόδρομους.

Κι όλα αυτά με ένα δίτροχο που κατασκευάστηκε πριν από 104 χρόνια, που δεν διαθέτει αναρτήσεις και που η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει δεν ξεπερνά τα 70 χλμ/ώρα. Στο ταξίδι του τον συνόδευε η ομάδα του Team Vino που του παρείχε τεχνική υποστήριξη.

«Αν κάτι χαλάσει το φτιάχνεις επιτόπου ή το φέρνεις πίσω και δουλεύεις σε αυτό μέχρι να το επισκευάσεις, οποιοδήποτε κι αν είναι το κόστος. Πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 8 το πρωί της επόμενης ημέρας. Ήταν 17 πολιτείες σε 17 μέρες και καλύψαμε ολόκληρη τη διαδρομή», σχολίασε ο μεγάλος νικητής στην Capital Journal.

Σε αυτόν τον αγώνα δεν υπάρχει χρηματικό έπαθλο. Η διαδρομή αποτελεί τεράστια πρόκληση και το να ολοκληρώσεις το ταξίδι αποτελεί από μόνο του το μεγαλύτερο κίνητρο.

Το βραβείο για τη νίκη του ήταν ένα χάλκινο άγαλμα, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μπορεί να καυχιέται πως νίκησε αυτόν τον σκληροτράχηλο αγώνα.