Με το βλέμμα στο αυριανό ντιμπέιτ είναι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων οι οποίοι θα βρεθούν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής προκειμένου να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Το ντιμπέιτ θα καλύψει η ΕΡΤ και θα καταγραφεί από 26 συνολικά τηλεοπτικές κάμερες οι οποίες θα βρίσκονται τόσο έξω από το Ραδιομέγαρο όσο και μέσα. Εκτός όμως από τις τηλεοπτικές κάμερες, στη… μάχη θα πέσει και ένα drone το οποίο θα στέλνει συνεχώς εικόνα.

Δημοσιογράφοι και τεχνικοί εργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες για να είναι όλα έτοιμα αύριο Τετάρτη 10 Μαΐου στις 21:00, καθώς έχουν περάσει οχτώ χρόνια από τη διεξαγωγή της τελευταίας τηλεμαχίας.

Μια κάμερα για κάθε πολιτικό αρχηγό

Το υπερσύγχρονο ΕΡΤNEWS STUDIO, που θα φιλοξενήσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και τους έξι δημοσιογράφους, ξεκίνησε να διαμορφώνεται κατάλληλα μετά την πρόσφατη παρουσίαση του στους δημοσιογράφους και είναι σχεδόν έτοιμο για το ντιμπέιτ. Οι τεχνικοί της ΕΡΤ κάνουν τις τελευταίες ρυθμίσεις πριν από την τηλεμαχία, η οποία θα καλυφθεί από εννέα κάμερες, που θα έχουν στηθεί στο τηλεοπτικό πλατό.

Άλλες εννέα κάμερες θα βρίσκονται στο βαν έξω από την είσοδο του Ραδιομεγάρου, ώστε να καλύψουν τις προσελεύσεις των πολιτικών και των επιτελείων τους, ενώ για τους ίδιους λόγους έχει επιστρατευθεί κι ένα drone.

Επίσης, κάθε πολιτικό αρχηγό θα συνοδεύει μια κάμερα μέχρι να μπει στο στούντιο, ενώ θα υπάρχουν και ακόμα δύο, που θα καταγράφουν τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της αυριανής βραδιάς.

Θα στηθεί ειδική εξέδρα για κάμερες και φωτορεπόρτερ

Το ενδιαφέρον για το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών είναι ιδιαίτερα αυξημένο καθώς έχουν περάσει 8 χρόνια από την τελευταία τηλεμαχία. Γι’ αυτό το λόγο, η ΕΡΤ κάνει προετοιμασίες και για τη φιλοξενία δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τεχνικών που έχουν διαπιστευθεί για να καλύψουν το ντιμπέιτ, τόσο από ελληνικά όσο και από διεθνή ΜΜΕ.

Τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι από τα έξι κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς επίσης και από άλλους ενημερωτικούς σταθμούς, θα βρίσκονται από το απόγευμα της Τετάρτης (10/05) στο Ραδιομέγαρο, για να καταγράψουν το πολιτικό γεγονός. Για τον σκοπό αυτό, θα στηθεί ειδική εξέδρα για τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτορεπόρτερ.

Ταυτόχρονα, δεκάδες δημοσιογράφοι από πρακτορεία ειδήσεων, από εφημερίδες και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, καθώς και από διεθνή ΜΜΕ έχουν ήδη λάβει την απαραίτητη διαπίστευση. Αντίστοιχες διαπιστεύσεις έχουν λάβει και φωτορεπόρτερ από τα μεγαλύτερα εγχώρια και διεθνή φωτογραφικά πρακτορεία.

Για την εξυπηρέτηση των εκπροσώπων του Τύπου, ένα σύγχρονο, πλήρως τεχνολογικά εξοπλισμένο Press Center (Κέντρο Τύπου) έχει διαμορφωθεί στο εντευκτήριο του 1ου ορόφου του Ραδιομεγάρου.

Από πού θα μεταδοθεί το ντιμπέιτ – Τι θα γίνει με το Mega

Το ντιμπέιτ θα μεταδοθεί από το ΕΡΤNEWS, την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ3, στην οποία μάλιστα για πρώτη φορά θα υπάρξει διερμηνεία και στη νοηματική για άτομα με προβλήματα ακοής. Η τηλεμαχία θα μεταδοθεί, επίσης, από το Πρώτο Πρόγραμμα, από τη Φωνή της Ελλάδας, ενώ θα «ανέβει» και στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, το ERTFLIX και το ERTFLIX International.

Σε ότι αφορά τους ιδιωτικούς σταθμούς, το ντιμπέιτ θα μεταδοθεί από: Ant1, Star Channel, Alpha, ΣΚΑΪ και Open. Αναφορικά με το Mega το οποίο έχει δέσμευση να προβάλει τον 1ο Ημιτελικό του UEFA Champions League ανάμεσα σε Μίλαν και Ίντερ θα μεταδώσει από τις 21:00 μέχρι τις 22:00 το ντιμπέιτ και εν συνεχεία θα δείξει τον ποδοσφαιρικό αγώνα.

Πού θα προετοιμαστούν οι πολιτικοί αρχηγοί

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα φτάσουν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ γύρω στις 20:00. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά, ενώ θα υπάρχουν έλεγχοι στην πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους. Οι αρχηγοί των κομμάτων, όπως και τα επιτελεία τους, πριν μπουν στο στούντιο θα προετοιμαστούν στα γραφεία του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των γενικών διευθυντών της ΕΡΤ.

Η διάταξη των πολιτικών αρχηγών και των δημοσιογράφων

Οι δημοσιογράφοι που θα συμμετάσχουν στο ντιμπέιτ με τον Γιώργο Κουβαρά που θα συντονίσει την συζήτηση

Σε ό,τι αφορά τη διάταξή των πολιτικών αρχηγών στο στούντιο που θα διεξαχθεί το ντιμπέιτ, αυτή θα γίνει από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Δηλαδή, πρώτος ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Απέναντί τους θα καθίσουν, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA).
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς. Όσο για τη σειρά των ερωτήσεων, θα καθοριστεί σε σύσκεψη των έξι δημοσιογράφων με τον Γιώργο Κουβαρά.

Οι ενότητες των ερωτήσεων

Η θεματολογία της τηλεοπτικής αναμέτρησης είναι ηγ εξής:

  • 1η Θεματική Ενότητα : Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση
  • 2η Θεματική Ενότητα : Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα
  • 3η Θεματική Ενότητα : Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια
  • 4η Θεματική Ενότητα : Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος
  • 5η Θεματική Ενότητα : Περιβάλλον – Ενέργεια
  • 6η Θεματική Ενότητα : Νέα Γενιά

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν σε μία σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.