Η Cosa Nostra είναι μια από τις πιο οργανωμένες και διαβόητες εγκληματικές οργανώσεις στην Ιταλία, που πρωτοδημιουργήθηκε στη Σικελία και σήμερα διαθέτει «παραρτήματα» και στις ΗΠΑ. Κατά τον 19ο αιώνα, αρχικά τα μέλη της στοχοποιούσαν ιδιοκτήτες ακινήτων εκβιάζοντάς τους για προστασία, ενώ έκτοτε η Σικελική Μαφία εξελίχθηκε σε μια εγκληματική αυτοκρατορία που ασχολείται με διάφορες παράνομες δραστηριότητες. Τα μέλη της Cosa Nostra τηρούν την omerta, ή τον κώδικα σιωπής, για να δείξουν την πίστη τους, ενώ όσοι, τελικά, «σπάνε» αντιμετωπίζουν βασανιστήρια ακόμη και εκτελέσεις, αναφέρει το grunge.com.

Για την πλειοψηφία, λοιπόν, η υποταγή στην ιταλική μαφία ήταν η ασφαλέστερη επιλογή. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί, όπως ο Πίνο Μανιάτσι, που παλεύουν για τη δικαιοσύνη και θέλουν τα αφεντικά της να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους.

Η δράση του Πίνο Μανιάτσι

Ο Μανιάτσι ήταν ο κύριος ρεπόρτερ του Telejato, ενός μικρού τηλεοπτικού σταθμού την πόλη Partinico της Σικελίας, τον οποίο αγόρασε όταν ο πρώην ιδιοκτήτης του πτώχευσε. Με τα χρόνια, λοιπόν, ο Μανιάτσι προσπαθεί να αποκαλύψει τις δραστηριότητες των μαφιόζων, ενώ σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian, έχει στοχοποιηθεί από τη Μαφία για την δράση του.

Μάλιστα, έχει δεχθεί αρκετές απειλές για την ζωή του με αποκορύφωση την επίθεση που δέχθηκε κατά το 2008. Κάτι που, όπως αποδείχθηκε, δεν πτόησε τον δημοσιογράφο και βγήκε στον αέρα την επόμενη μέρα, με μώλωπες στο πρόσωπό του, προκειμένου να αναφέρει την επίθεση.

Ο Μανιάτσι αφιέρωσε τη ζωή του στη διερεύνηση των εγκληματικών δραστηριοτήτων στη Σικελία. Έτσι, το 2014, σύμφωνα με τον Guardian, το αυτοκίνητό του πυρπολήθηκε έξω από το στούντιο του Telejato και στη συνέχεια βρήκε τα δύο αγαπημένα του σκυλιά κρεμασμένα στο γραφείο του. Σήμερα, συνεχίζει να κάνει τις έρευνές του παρά τις αντιδράσεις της Μαφίας, αναφέρει το grunge.com, ενώ έχει τεθεί υπό την προστασία των αρχών από το 2007.

Με το πείσμα και τις έρευνές του ο Μανιάτσι κατάφερε να βοηθήσει στη σύλληψη πολλών μελών της Μαφίας, ενώ το έργο του κατά της Μαφίας αποτελεί, πια, οικογενειακή υπόθεση, καθώς ο γιος του βρίσκεται στα παρασκήνια ως χειριστής κάμερας και η σύζυγός του ως συντάκτρια του σταθμού. Η κόρη του, Λετίσια, ακολουθεί τα χνάρια του ως ρεπόρτερ, με τους τοίχους του τηλεοπτικού στούντιο να είναι γεμάτοι με άρθρα εφημερίδων, φωτογραφίες μελών της Μαφίας κ.α.

Αιτία για το πάθος με το οποίο κάνει την συγκεκριμένη δουλειά αποτελεί κατά ένα μεγάλο βαθμό η αγάπη του για τη Σικελία, η οποία λέει ότι είναι μια «γη που κόβει την ανάσα», αλλά σκιάζεται από τη φήμη της ως «γη της μαφίας».