Ένα αιγυπτιακό στρατοδικείο καταδίκασε σήμερα σε ποινή φυλάκισης ενός έτους έναν δημοσιογράφο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την αποκάλυψη απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών, όπως έγραψε στην ηλεκτρονική της έκδοση η κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ.

Με την ίδια απόφαση, το στρατοδικείο αθώωσε έναν δεύτερο δημοσιογράφο ο οποίος δικαζόταν για την ίδια υπόθεση.
Οι δύο δημοσιογράφοι είχαν κατηγορηθεί ότι δημοσίευσαν πέρυσι στο Διαδίκτυο δηλώσεις που είχαν διαρρεύσει και αποδίδονταν στον τότε αρχηγό του στρατού Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι

Ο αλ Σίσι είναι πλέον υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την 26η και 27η Μαΐου. Αναμένεται να κερδίσει εύκολα στις πρώτες προεδρικές εκλογές αφότου ο στρατός καθαίρεσε τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου.

Το τροποποιημένο Σύνταγμα της Αιγύπτου, που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο, εξακολουθεί να επιτρέπει στα στρατοδικεία να δικάζουν πολίτες.

Ωστόσο σε αντίθεση με τον προηγούμενο καταστατικό χάρτη της Αιγύπτου το νέο Σύνταγμα παρέχει το δικαίωμα στους κατηγορούμενους να εφεσιβάλουν αποφάσεις των στρατοδικείων.

Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε να υπάρξει «πλήρης διακοπή» της παραπομπής πολιτών σε στρατοδικεία στην Αίγυπτο.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει επανειλημμένα τις αρχές της Αιγύπτου για τις δίκες αυτού του είδους.