Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μαγιαντίν, το οποίο εδρεύει στη Βηρυτό, ανακοίνωσε σήμερα το θάνατο ενός εικονολήπτη 27 ετών ο οποίος κάλυπτε τις συγκρούσεις στην ανατολική Συρία για λογαριασμό αυτού του αραβικού δορυφορικού καναλιού.

«Ο συνάδελφός μας εικονολήπτης του αλ Μαγιαντίν, ο Όμαρ Άμπντελ Καντέρ, σκοτώθηκε καλύπτοντας τις μάχες στην Ντέιρ αλ Ζορ», στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσε το δίκτυο χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ο ιδιωτικός αυτός τηλεοπτικός σταθμός θεωρείται φίλα προσκείμενος στο συριακό καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο νεαρός εικονολήπτης συριακής καταγωγής σκοτώθηκε στο όρος αλ Τάρντα, κοντά στο αεροδρόμιο της Ντέιρ αλ Ζορ, «καλύπτοντας τις μάχες ανάμεσα στο συριακό στρατό και την ένοπλη αντιπολίτευση», πρόσθεσε το κανάλι.

Μιλώντας στο αλ Μαγιαντίν, ένας Σύρος αξιωματικός, ο Ισάμ Ζαχρεντίν, ο οποίος διευθύνει επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων σε αυτή την περιοχή της ανατολικής Συρίας, δήλωσε ότι ο Άμπντελ Καντέρ τραυματίστηκε από τα πυρά ενός ελεύθερου σκοπευτή και ότι απεβίωσε κατά την διακομιδή του στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Ντέιρ αλ Ζορ.

Οι αρχές στη Δαμασκό επίσης ανακοίνωσαν το θάνατο του εικονολήπτη εκφράζοντας «συλλυπητήρια στο αλ Μαγιαντίν και στην οικογένειά του, που βυθίστηκαν στο πένθος».

Η Συρία θεωρείται σήμερα η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τους δημοσιογράφους, καθώς σε αυτή σημειώνονται συχνές επιθέσεις εναντίον τους και απαγωγές, γεγονός το οποίο καθιστά την κάλυψη του πολέμου «σχεδόν αδύνατη», σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.