Την πόρτα της εξόδου είδε ο διευθυντής του κορυφαίου ανεξάρτητου ειδησεογραφικού site της Ουγγαρίας, index.hu ένα μόλις μήνα μετά την προειδοποίηση του ότι η ανεξαρτησία του μέσου κινδυνεύει από την κυβέρνηση της χώρας

Η ιδιοκτήτρια εταιρία του κορυφαίου ανεξάρτητου ειδησεογραφικού ιστοτόπου της Ουγγαρίας, του index.hu, ανακοίνωσε χθες ότι απέλυσε τον διευθυντή Σάμπολτς Ντουλ, ένα μήνα αφότου εκείνος είχε προειδοποιήσει ότι κινδυνεύει η ανεξαρτησία του μέσου ενημέρωσης από την κυβέρνηση.

Ο ιστότοπος Index είχε θέσει το βαρόμετρό του για την ανεξαρτησία σε καθεστώς «κινδύνου» https://szabadindex.eu προκειμένου να καταδείξει αυτό που χαρακτήριζε έξωθεν απόπειρες για να επηρεαστεί το περιεχόμενό του.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο οργανισμό ενημέρωσης που επικρίνει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Ορμπάν έχει οδηγήσει την εθνικιστική του κυβέρνηση σε πολυάριθμες συγκρούσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει εκκινήσει τη διαδικασία του άρθρου 7 για τη διάβρωση του κράτους δικαίου και την ελευθερίας του Τύπου στη Βουδαπέστη.

Οι μακρόχρονες ανησυχίες για την ανεξαρτησία του Index κλιμακώθηκαν αφού ο φιλοκυβερνητικός επιχειρηματίας Μίκλος Βασίλι απέκτησε σημαντικό έλεγχο επί της χρηματοδότησης του ιστότοπου νωρίτερα φέτος.

Σε ανακοίνωση, ο Λάσλο Μποντολάι, επικεφαλής του ιδρύματος στο οποίο ανήκει η εταιρία διαχείρισης του ιστότοπου, της Index.hu Zrt., δήλωσε ότι ο Ντουλ αποδείχθηκε ότι δεν κατάφερε να διαχειριστεί τις εσωτερικές εντάσεις μετά την άφιξη του Βασίλι και τις απόπειρες να επηρεαστεί η λειτουργία της αίθουσας σύνταξης.

Ο Μποντολάι δήλωσε ότι η διαμάχη αυτή οδήγησε σε μείωση των εσόδων καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από διαφημιστικές εταιρίες. «Το βασικό είναι όλοι να δείχνουν αυτοσυγκράτηση», ανέφερε σε επιστολή προς το προσωπικό της εταιρίας. «Δεν κινδυνεύει η πολιτική ανεξαρτησία του Index».

Ο Ντουλ δήλωσε ότι απολύθηκε λόγω των σημειωμάτων που συνέταξε για την Index αναφορικά με αυξανόμενες απόπειρες έξωθεν επιρροής, αλλά επίσης και επειδή εξέδωσε προειδοποίηση για τον δείκτη ανεξαρτησίας του Index, που εκδίδεται αιπό το 2018. «Συνεχίζω να πιστεύω ότι οι ανησυχίες του προσωπικού είναι εύλογες και ως διευθυντής έκανα αυτό που υπαγορεύει η συνείδηση καθήκοντός του υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε.

Ο Μποντολάι δεν όρισε νέο διευθυντή αλλά ανακοίνωσε ότι θα διορίσει τον βετεράνο δημοσιογράφο Παλ Σομπάτι στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας Index.hu Zrt. αφού οι δύο προηγούμενοι επικεφαλής παραιτήθηκαν διαδοχικά τον περασμένο μήνα.