Σφοδρή κριτική δέχεται η γαλλική σατιρική εφημερίδα  Charlie Hebdo για τα σκίτσα που φιλοξένησε αναφορικά με τον θάνατο 13 στρατιωτών σε συντριβή γαλλικού ελικοπτέρου στο Μαλί, λίγες ημέρες πριν την τελετή στη μνήμη τους.

Το Charlie Hebdo ανέβασε τα σκίτσα στην ιστοσελίδα του. Μεταξύ άλλων, απεικονίζεται ένας σκελετός να λέει «προστατεύω τη χώρα μου, προοδεύω στη ζωή μου», ένα φέρετρο καλυμμένο με τη γαλλική σημαία και το μήνυμα «κατατάχθηκα στον στρατό για να ξεχωρίζω από το πλήθος» (σλόγκαν που χρησιμοποιεί ο γαλλικός στρατός στην τρέχουσα καμπάνια στρατολόγησης), ένα φέρετρο γεμάτο παράσημα.

Ο επικεφαλής των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων Thierry Burkhard εξέφρασε την αγανάκτησή του, απευθύνοντας ανοιχτή επιστολή στον διευθυντή του περιοδικού.

«Αν και αρχικά με κατέλαβε η αγανάκτηση, νιώθω τεράστιο πόνο για τη θλίψη που προκαλείτε στις οικογένειες (των θανόντων) πέραν αυτής που ήδη έχουν» σημειώνει μεταξύ άλλων, κατηγορώντας το περιοδικό για σύληση του πένθους των οικογενειών.

Ο διευθυντής της εφημερίδας πάντως Laurent «Riss» Sourisseau υπερασπίστηκε το «σατιρικό πνεύμα» του Charlie Hebdo χθες Κυριακή, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία του έργου που προσφέρει ο γαλλικός στρατός. «Η εφημερίδα μας πρέπει να μείνει πιστή στο σατιρικό και ενίοτε προβοκατόρικο πνεύμα της. Ωστόσο θέλω να πω πως γνωρίζουμε τη σημασία του έργου του γαλλικού στρατού στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» έγραψε.

Οι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις 25 Νοεμβρίου, όταν δύο στρατιωτικά ελικόπτερα συγκρούστηκαν και συνετρίβησαν κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης κατά τζιχαντιστών στο Μαλί.

Οι σοροί τους επαναπατρίστηκαν και σήμερα το απόγευμα ο Γάλλος πρόεδρος προγραμματίζει ειδική τελετή προς τιμήν τους, στην οποία θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κειτά.

Υπενθυμίζεται πως το Charlie Hebdo έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για τον «ακραίο» τρόπο έκφρασης των μηνυμάτων του ενώ τα γραφεία της εφημερίδας είχαν γίνει στόχος το 2015 από ενόπλους που υποστήριζαν πως συνδέονταν με την Αλ Κάιντα. Δώδεκα άνθρωποι είχαν πέσει τότε νεκροί, ανάμεσά τους και κάποιοι από τους πιο αιχμηρούς και γνωστούς σκιτσογράφους του.