Έτσι υποδέχτηκαν τα διεθνή ΜΜΕ την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Άμεση η ανταπόκρισή τους για τα όσα έγιναν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο


MEDIA
16:49
25/01/2019
Έτσι υποδέχτηκαν τα διεθνή ΜΜΕ την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
16
loading

Με κατεπείγοντα τηλεγραφήματά τους, διεθνή πρακτορεία και ΜΜΕ μετέδωσαν την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ιστορικής συμφωνίας για τη νέα ονομασία της Μακεδονίας, τερματίζοντας μία διπλωματική διένεξη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες», αναφέρει στο τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Περισσότεροι από 151 από τους 300 βουλευτές ενέκριναν την συμφωνία αυτή που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ατλαντική Συμμαχία, η οποία μέχρι σήμερα αποκλειόταν από το ελληνικό βέτο», προσθέτει.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως το Ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα μια συμφωνία που αλλάζει το όνομα της γειτονικής ΠΓΔΜ,, «ξεμπλοκάροντας ύστερα από δεκαετίες την επιδίωξη της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

«Με τη διευθέτηση τερματίζεται μια διαμάχη 28 ετών μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για την χρήση του ονόματος "Μακεδονία", μετονομάζοντας το μικρό βαλκανικό κράτος σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, που επισημαίνει ότι η ΠΔΓΜ έχει ήδη επικυρώσει τη συμφωνία.

Το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC ανέφερε πως «οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν με οριακή πλειοψηφία μία ιστορική συμφωνία με τη Μακεδονία, τερματίζοντας μία 27ετή διένεξη για την ονομασία της από βορρά γειτονικής τους χώρας».

«Το Κοινοβούλιο στην Αθήνα ενέκρινε με 153 ψήφους υπέρ έναντι 146 κατά την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, παρά τις εκτεταμένες αντιδράσεις της κοινής γνώμης», προσθέτει το BBC, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Ανατολή) μετέδωσε με επείγον τηλεγράφημά του τις εξελίξεις από την Ελλάδα ως εξής: «Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για το ονοματολογικό που επιτεύχθηκε με τη Μακεδονία».

Tο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA μετέδωσε -επίσης κατεπειγόντως- την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή. «Το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε την ιστορική συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών με ψήφους 153 υπέρ 146 κατά», ανέφερε σχετικά.

Πρώτο θέμα είναι και στο γερμανικό περιοδικό Spiegel η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Μετά από σχεδόν 30 χρόνια συγκρούσεων, το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τη μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας από "Δημοκρατία της Μακεδονίας", σε "Βόρεια Μακεδονία". Τη συμφωνία είχε υπογράψει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ το περασμένο καλοκαίρι», γράφει σχετικά.

Και προσθέτει ότι «η διαμάχη για το όνομα ξεκίνησε από το 1991, που η ΠΓΔΜ έγινε ανεξάρτητη ως πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Πολλοί Έλληνες φοβήθηκαν ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να έχει εδαφικές αξιώσεις στη βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Σε αντάλλαγμα, μετά την έγκριση της συμφωνίας, η Αθήνα δεν θα αντιταχθεί πλέον στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ε.Ε.».

Tο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, με τηλεγράφημα του με τίτλο «η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε της συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για τη νέα ονομασία της Μακεδονίας», αναφέρει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και συγκεκριμένα ότι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ψήφισαν 153 βουλευτές , κατά 146, ενώ υπήρξε ένας βουλευτής που δήλωσε «παρών».

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει στη συνέχεια ότι, «σύμφωνα με τη διαδικασία, για την επικύρωση της συμφωνίας αρκούσε η απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών στην αίθουσα του κοινοβουλίου, ωστόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει ως στόχο να επικυρωθεί η συμφωνία με τουλάχιστον με 151 ψήφους στη Βουλή».

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, σε τηλεγράφημα του με τίτλο « Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας», γράφει ότι «Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών (που υπέγραψε –σ.σ) με τα Σκόπια για την μετονομασία της Δημοκρατίας τη Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία».

Αναφερόμενο στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επισημαίνει ότι «υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν οι 145 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και οκτώ βουλευτές από άλλα κόμματα και ανεξάρτητοι».

«Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή τη συμφωνία που επιλύει τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας», γράφει η γερμανική FAZ, η οποία επισημαίνει επίσης ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κυριάρχησε παρά την έντονη αντίδραση".

«Η συμφωνία εγκρίθηκε με 153 ψήφους υπέρ από το κυβερνών κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές. Εναντίον ψήφισαν 146 βουλευτές και ένας παρών.

Έτσι, επικυρώθηκε η μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας από πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σε "Βόρεια Μακεδονία". Το κοινοβούλιο των Σκοπίων έχει ήδη εγκρίνει τη συμφωνία και τις αντίστοιχες συνταγματικές τροποποιήσεις», προσθέτει η FAZ σημειώνοντας ότι «οι εθνικιστές και στις δύο χώρες αντιτάχθηκαν σε αυτή τη συμφωνία».

«Η ελληνική Βουλή κύρωσε σήμερα τη Συμφωνία για το ξεπέρασμα της διαφοράς στο ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας», μεταδίδει ως «τελευταία είδηση» η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, η οποία προσθέτει πως «υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 153 βουλευτές, κατά 146, ενώ ένας βουλευτής δήλωσε "παρών"».

Επίσης, όλα τα ΜΜΕ στη Σερβία μετέδωσαν άμεσα την είδηση της κύρωσης από την Βουλή των Ελλήνων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στην ιστοσελίδα της Δημόσιας Τηλεόρασης της Σερβίας (RTS) μεταδίδονταν μάλιστα, μισή ώρα πριν την ψηφοφορία, απευθείας η συζήτηση, από το κανάλι της Ελληνικής Βουλής. Στο κείμενο αναφέρεται ότι «με την ψήφο 153 βουλευτών τερματίστηκε η εικοσιεπτάχρονη διένεξη Αθηνών- Σκοπίων».

Στην ιστοσελίδα τού δημοφιλούς ειδησεογραφικού σταθμού Β-92 σε δημοσίευμα με τίτλο: «Τέλος εποχής - οι Έλληνες είπαν "Ναι"», αναφέρεται ότι «οι Έλληνες βουλευτές έβαλαν τέρμα σε μία διένεξη δεκαετιών κυρώνοντας την συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία».

Η απόφαση της Βουλής είναι πρώτο θέμα σε όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Σερβίας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Demets

  Αυτοι που δεν θεωρουν τους εαυτους τους ηλιθιους ας πουν και σε μας ποιους πρεπει να ψηφισουμε.Εγω δεν μοορω να διακρινω ανθρωπους που να νοιαζονται πραγματικα για την ελλαδα και τον λαο της.Απο την αλλη παλι δεν θεωρω σωστο να απεχω απο αυτη τη δημοκρατικη διαδικασια του ψηφιζειν. Ειμαι πολυ προβληματισμενη, μπερδεμενη και απογοητευμενη.

 2. avatar ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΟΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΗΖΟΥΝ

  ΔΕΞΙΟΦΑΣΙΣΤΟΜΟΥΤΡΑ ??

 3. avatar Demets

  Θελω να καταμηνυσω σε αυτη την αθλια κυβερνηση οτι αν ολοι οι ελληνες που αντιτιθενται στη συμφωνια των πρεσπων ηταν τραμπιυκοι ακροδεξιοι τοτε η χρυση αυγη θα ηταν πρωτο κομμα και επομενως η επομενη κυβερνηση.Γιατι μας θεωρουν τοσο ηλιθιους;

  1. avatar Stateless

   Μήπως γιατί είστε?

   1. avatar Demets

    Δεν τοπιασα αυτο φιλε

   2. avatar Ε ψιτ

    Γνωστό @νθελληνίκι, 7.000.000 'Ελληνες φωνάζουνε ΟΧΙ στο ρεζιλίκι, μα κάποιοι λιγουρεύονται για θρόνο ένα κ@θίκι! Εσύ που ανήκεις;

 4. avatar Τερας

  Γιατί οι ανόητοι Έλληνες επιλέγουν ηλίθιους Πολιτικούς

 5. avatar 33

  άιντε ρε χρυσή αυγή που σας ερχεται ...μάνα μου μάνα μου !!

  1. avatar Ούτε Χρυσή Αυγή

   Το κακό χέρι του ίδιου συστήματος. Άλλα πατριωτικά κόμματα.

  2. avatar kl17

   Δημοψήφισμα τώρα!Χρυση Αυγή παντού και πάντα.Να φύγουν οι 153 αρχιπροδότες.

 6. avatar Μη χαίρεστε!

  Δεν θα περάσει από τη Ρωσία στον ΟΗΕ...

 7. avatar Μακεδονομαχοι

  Σημερα κλεισατε πολλα μαγαζακια Πατριδοκαπηλιας.
  Πρεπει να βρουν αλλο αντικειμενο εργασιας τωρα οι καημενοι.

 8. avatar Μαρκουίζος

  πρώτα κακά ύστερα καλά όλα καλά

 9. avatar 2019

  Ντροπή!!!!

 10. avatar Σμτ

  Τι χαίρεστε οι υπόλοιπες χώρες τζάμπα μαγκες είστε στην δικιά σας ιστορία δεν θα το κάνετε , μόνο εμείς αυτοεξευτελιζομαστε.

 11. avatar babis o flu

  Που θα πληρώσω τον ΕΝΦΙΑ του χρόνου;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει