Ανησυχούν οι δημοσιογράφοι για νομοσχέδιο κατά των fake news στη Ρωσία

Πρόστιμα έως 1 εκατ. ρουβλίων προβλέπει το νομοθέτημα


MEDIA
0:24
13/12/2018
Ανησυχούν οι δημοσιογράφοι για νομοσχέδιο κατά των fake news στη Ρωσία
1
loading

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Σαλαβιόφ τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου που κατέθεσαν Ρώσοι βουλευτές, το οποίο προβλέπει την επιβολή προστίμων ύψους έως 1 εκατ. ρουβλίων, (128.000 ευρώ) για δημοσίευση ψευδών ειδήσεων (fake news) στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο για την ελευθερία του λόγου.

«Εμείς στην Ένωση Δημοσιογράφων θεωρούμε αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία, αυτή την πρόταση των βουλευτών, επικίνδυνη, επειδή μια τέτοια διατύπωση του νόμου όπως και τα προτεινόμενα μέτρα τιμωρίας, μπορούν να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου και την ελεύθερη διακίνηση ειδήσεων» δήλωσε ο Σαλαβιόφ και προσέθεσε: «Γι’ αυτόν τον λόγο θα παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή, όλοι οι δημοσιογράφοι , πώς θα γίνει η συζήτηση για τον νόμο αυτό στην Δούμα, πώς θα συζητηθεί στην κοινωνία, αλλά στην παρούσα στιγμή είμαστε κατά του νόμου αυτού».

Το σχετικό νομοσχέδιο για τα πρόστιμα έως του 1 εκατ. ρουβλίων, που θα πρέπει να επιβάλλονται εφόσον παραβιάζεται η απαγόρευση της μετάδοσης στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο αναξιόπιστων από κοινωνική άποψη πληροφοριών με την μορφή των αξιόπιστων ειδήσεων, κατατέθηκε στην Κρατική Δούμα, όπως μεταδίδει το TASS και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το νομοσχέδιο προτείνει να απαγορεύεται η δημοσίευση στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο «αναξιόπιστων από κοινωνική άποψη πληροφοριών που δίνονται με την μορφή των αξιόπιστων ειδήσεων, οι οποίες απειλούν την ζωή και την υγεία των πολιτών, μπορούν να προκαλέσουν μαζικές παραβιάσεις την δημοσίας τάξης και της δημόσιας ασφάλειας, την διακοπή λειτουργίας μονάδων ζωτικής σημασίας, κοινωνικών υποδομών και του δικτύου μεταφορών και άλλες σοβαρές επιπτώσεις».

Για παραβάσεις των ανωτέρω απαγορεύσεων με βάση τον Κώδικα που αφορά τις διοικητικές παραβάσεις, επιβάλλονται πρόστιμα που αρχίζουν από τα 300 ρούβλια και φθάνουν το 1 εκατομμύριο.

Εκτός των άλλων ο νόμος «Περί μέσων μαζικής ενημέρωσης», θεωρεί ως κατάχρηση της ελευθερίας της μαζικής ενημέρωσης, την μετάδοση αναξιόπιστης από κοινωνικής απόψεως σημαντικής πληροφορίας που μπορεί να λειτουργήσει ως απειλή με σοβαρές επιπτώσεις.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Παραγωγή – διακίνηση ψευδών ειδήσεων ΑΕ

    Αλίμονο στο Σκάι και τους άλλους σταθμούς που κάνουν το άσπρο - μαύρο. Με τον Άδωνι να έχει μετακομίσει μόνιμα στο γραφείο του Πορδοσάλτε δικαίως θεωρείται ο σταθμός παραγωγής και διακίνησης fake news.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει