Μια ιστορική πρωτοβουλία για τους Έλληνες της Πόλης παίρνει σάρκα και οστά καθώς πριν από λίγες μέρες ο δημοσιογράφος, Ανδρέας Ρομπόπουλος, άνοιξε το πρώτο ελληνικό διαδικτυακό ραδιόφωνο στην Κωνσταντινούπολη με τεράστια ανταπόκριση του κοινού όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Το Ράδιο Ηχώ της Πόλης, όπως δημοσιεύει η «Espresso» παίζει ελληνική μουσική, έχει ζωντανές εκπομπές και ειδήσεις που αφορούν την ελληνική ομογένεια και τις πρώτες ημέρες λειτουργίας που μετράει ήδη 3.000 ακροατές.

Ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός αποτελεί πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων ομογενών και της ιστορικής ομογενειακής εφημερίδας «Ηχώ», η οποία εκδίδεται στην Τουρκία από το 1977.

«Η επιθυμία μου να υπάρξει ελληνικό ραδιόφωνο στην Τουρκία ήταν μια τρέλα που είχα από παλιά μαζί με κάποιους συνεργάτες μου. Υπήρχε, βέβαια, μια βάση από την εφημερίδα ΗΧΩ που είχε στήσει ο πατέρας μου το 1977 και την οποία ανέλαβα εγώ το 1988, όταν πέθανε εκείνος, την οποία συνεχίζω να λειτουργώ μέχρι σήμερα. Στην Πόλη ζουν 2.500 Έλληνες και καθημερινά εμείς πουλάμε περίπου 480 φύλλα. Μπορεί να ακούγεται μικρό το νούμερο, όμως αναλογικά, αν το σκεφτεί κανείς, είναι μεγάλο», λέει ο δημοσιογράφος στην «Espresso».

Βέβαια, το εγχείρημα του ραδιοφώνου άργησε να γίνει. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει, υπήρξαν αρκετοί αποτρεπτικοί παράγοντες. «Πιο σημαντικός είναι ότι οι τιμές για την αγορά μιας άδειας λειτουργίας και συχνότητας, καθώς εδώ στην Τουρκία είναι δυσθεώρητες έως αστρονομικές. Η πιο φθηνή άδεια ραδιοφώνου έχει περίπου 1.000.000 ευρώ. Άρα, δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε ραδιόφωνο.

Επίσης, δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε ούτε διαδικτυακό ραδιόφωνο, διότι τα προηγούμενα χρόνια οι ταχύτητες στο Internet ήταν πολύ χαμηλές και η ενοικίαση ενός server εξίσου ακριβή».

Όμως, ο δημοσιογράφος κατάφερε να ανοίξει το ραδιοφωνικό σταθμό. «Πριν από τέσσερις μήνες αποφασίσαμε να κάνουμε μια έρευνα αγοράς και έτσι μπήκαμε δυναμικά στο εγχείρημα. Έναν μήνα πριν ξεκινήσαμε τις εκπομπές δοκιμαστικά και μόλις πριν από λίγες μέρες βγήκαμε στον αέρα με κανονικό πρόγραμμα. Είμαστε τρεις τέσσερις εθελοντές που λειτουργούμε το ραδιόφωνο και έχουμε ως βάση τις υποδομές της εφημερίδας.

Η ανταπόκριση που έχουμε από τον κόσμο είναι τεράστια, αφού μέσα σε δέκα μέρες έχουμε φτάσει τους 3.000 ακροατές, εκ των οποίων το 30% είναι Έλληνες της Τουρκίας και το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από ομογενείς που ζουν σε σαράντα επτά χώρες του κόσμου. Μας ακούν από τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία. Να σκεφτείτε ότι μας έστειλε μήνυμα ένας Έλληνας από το Αζερμπαϊτζάν. Όλη αυτή η αγάπη αποδεικνύει περίτρανα ότι ο κόσμος ήθελε κάτι τέτοιο, το περίμενε με λαχτάρα».