«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό την απόφαση των τουρκικών Αρχών να θέσουν υπό κρατικό έλεγχο την εφημερίδα Ζαμάν, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αξίες.

«Δεν είναι αποδεκτό. Δεν μπορούμε να θέλουμε να πλησιάσουμε στα ευρωπαϊκά πρότυπα και να μη σεβόμαστε τον πλουραλισμό στα μέσα ενημέρωσης. Είναι προφανές και το έχουμε πει ξεκάθαρα στους Τούρκους», δήλωσε ο Ερό στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν την Παρασκευή υπό έλεγχο την εφημερίδα Zaman έπειτα από αίτημα του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης. Το απόγευμα του Σαββάτου η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη έβαλε βίαια τέλος σε μια συγκέντρωση τουλάχιστον 500 ανθρώπων μπροστά από την έδρα της εφημερίδας. Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα στο πλήθος που φώναζε «Ο ελεύθερος Τύπος δεν θα φιμωθεί», ενώ έκαναν επίσης χρήση εκτοξευτήρων νερού και σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από την πλευρά του ο ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη πως «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ελέγξει αυτούς που παίρνουν μέρος σε μια ξεκάθαρη απόπειρα πραξικοπήματος, είτε οικονομική είτε δημοσιογραφική, εναντίον μιας εκλεγμένης κυβέρνησης».

«Υπάρχει μια νομική διαδικασία κατά την οποία εξετάζονται κατηγορίες για πολιτικές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης της διοχέτευσης παράνομου χρήματος. Δεν επεμβήκαμε ποτέ στη νομική διαδικασία. Η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου […], αλλά δεν θα κλείσουμε τα μάτια μπροστά στους ελιγμούς μιας δομής στο εσωτερικό του κράτους που αποπειράται να χρησιμοποιήσει τον Τύπο», πρόσθεσε ο Νταβούτογλου.