Τη φυλάκιση δυο διακεκριμένων δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhuriyet κατήγγειλαν οι περίπου 2.000 άνθρωποι που διαδήλωσαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της κατασκοπείας και της προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας.

Δικαστήριο διέταξε χθες τη σύλληψη του διευθυντή της εφημερίδας Τζαν Ντουντάρ και του δημοσιογράφου Ερντέμ Γκιούλ, υπεύθυνου του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, για τη δημοσίευση ενός βίντεο που φέρεται να δείχνει την κρατική υπηρεσία πληροφοριών να βοηθά στην αποστολή όπλων στους σύρους ισλαμιστές αντάρτες.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν «ιδιαίτερα ανήσυχες» για τις συλλήψεις αυτές και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης τις επέκριναν έντονα.

«Ανησυχούμε πολύ για τις συλλήψεις των Τζαν Ντουντάρ και Eρντέμ Γκιούλ και για το γεγονός ότι κατά τα φαινόμενα ένα ακόμη μέσο μαζικής ενημέρωσης τελεί υπό πίεση. Ελπίζουμε ότι οι αρχές και τα δικαστήρια στην Τουρκία θα σεβαστούν τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας του Τύπου την οποία κατοχυρώνει το τουρκικό Σύνταγμα», ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «στενά» την υπόθεση με τη φυλάκιση των δύο αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων στην Τουρκία στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Είναι «μια ανησυχητική κατάσταση», δήλωσε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μάγια Κοτσίγιαντσιτς. «Η ελευθερία της έκφρασης είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να διασφαλίσει ότι η ισχύουσα νομοθεσία της συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

«Η δημοσιογραφία προσάγεται σε δίκη με αυτές τις συλλήψεις και ο τουρκικός Τύπος εκφοβίζεται», δήλωσε ο Ουτκού Τζακιροζέρ , βουλευτής του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP και πρώην διευθυντής της εφημερίδας Cumhuriyet.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, διαδηλωτές, δημοσιογράφοι, βουλευτές της αντιπολίτευσης και διανοούμενοι που φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου Ερντογάν και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). «Όλοι μαζί ενάντια στο φασισμό», «Ταγίπ, Ψεύτη», «ΑΚΡ, συνεργός του Ισλαμικού Κράτους».

Το σημερινό φύλλο της Cumhuriyet έχει πηχυαίο τίτλο «Μαύρη μέρα για τον Τύπο».

«Όλοι οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί της αντιπολίτευσης που τηρούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία και προσπαθούν να επιτελέσουν το έργο τους κινδυνεύουν με απειλές και επίθεση. Η σκοτεινή αυτή επιχείρηση με σκοπό να κουκουλώσει τα εγκλήματα που αυτά τα φορτηγά μετέφεραν και τα εγκλήματα που διαπράττονται ακόμη δεν θα έχει επιτυχή κατάληξη», δήλωσε η Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, συν-πρόεδρος του φιλο-κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Τον περασμένο Μάιο, η εφημερίδα είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες και ένα βίντεο που είχε τραβηχτεί τον Ιανουάριο του 2014, στα συριακά σύνορα, και δείχνει φορτηγά που ανήκουν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) να μεταφέρουν όπλα για τους σύρους ισλαμιστές αντάρτες, και τούρκους αστυνομικούς να ανοίγουν κιβώτια με όπλα και πολεμοφόδια που προορίζονταν για τη Συρία.

Η υπόθεση προκάλεσε σκάνδαλο στην Τουρκία. Η κυβέρνηση αρνείται πάντα ότι στηρίζει τους εξτρεμιστές αντάρτες, ανάμεσά τους και τους τζιχαντιστές του ΙΚ, ενώ επαναλαμβάνει ότι η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε «βοήθεια» που προοριζόταν για τους Τουρκμένους της Συρίας.