Θεωρείται το ποτό των πλουσίων και οι πιο διάσημες ετικέτες στοιχίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ.

Ο λόγος για τη σαμπάνια!

Ανεξάρτητα όμως από την τιμή του μπουκαλιού που μπορεί να έχετε στο σπίτι σας, ο σωστός τρόπος για να τη σερβίρετε και να την απολαύσετε «στα καλύτερά» της είναι…. σε θερμοκρασία δωματίου και όχι κατ’ ευθείαν από το ψυγείο.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο αφρώδης οίνος σε θερμοκρασία δωματίου έχει καλύτερη γεύση κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει η συγκεκριμένη έρευνα επειδή περιέχει περισσότερες φυσαλίες.

Οι φυσαλίδες παίζουν σημαντικό ρόλο στη γεύση, καθώς απελευθερώνου διοξείδιο του άνθρακα και ενεργοποιούν τους αισθητήριους υποδοχείς στο στόμα.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Reims Champagne-Ardenne στη Γαλλία ανακάλυψαν ότι η σαμπάνια διατηρεί τις φυσαλίδες της περισσότερη ώρα, όταν σερβίρεται ελαφρώς πιο ζεστή, περίπου στους 18 βαθμούς Κελσίου.

Ένα ποτήρι σαμπάνιας περιέχει περίπου ένα εκατομμύριο φυσαλίδες… 14 εκατομμύρια λιγότερα απ’ ό,τι πίστευαν οι ειδικοί!

Δημοσιογράφοι και blogger που ειδικεύονται σε θέματα που έχουν να κάνουν με την οινογνωσία συχνά ανέφεραν ότι ένα ποτήρι σαμπάνιας περιείχε κατά μέσο όρο 15 εκατομμύρια φυσαλίδες, αναφέρει η Daily Mail σε πρόσφατο δημοσίευμά της.

Όμως το νούμερο αυτό, δε λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι μέρος του διαλυμένου διοξειδίου του άνθρακα διαφεύγει από το ποτήρι, χωρίς να δημιουργεί φυσαλίες, προσθέτει το ίδιο δημοσίευμα.

Επιπλέον, το μέγεθος των φυσαλίδων αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον τελικό συνολικό αριθμό αυτών.

Αν θέλετε λοιπόν να απολαύσετε το «τέλειο ποτήρι σαμπάνιας», σύμφωνα με τον Dr Gérard Liger-Belair θα πρέπει να τη σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα μακρόστενο, κεκλιμένο ποτήρι, επιτρέποντας τον καλύτερο σχηματισμό των φυσαλίδων.

Καλή απόλαυση!