Καθηγητές κολεγίων στις ΗΠΑ εντάσσουν όλο και περισσότερο ιστορίες διασημοτήτων στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, υποστηρίζοντας πως ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσεις το ενδιαφέρον των φοιτητών είναι να εστιάσεις σε ποπ είδωλα και να συνδέσεις τις ιστορίες τους με βασικά μαθήματα στη νομική σχολή και όχι μόνο.

Ένας καθηγητής της νομικής σχολής στη Νότια Ντακοτα, σύμφωνα με το Associated Press, εισήγαγε στο μάθημα του την ιστορία της Τέιλορ Σουίφτ, η οποία πρόσφατα έγινε δισεκατομμυριούχους μέσω της μνημειώδους περιοδείας της «Eras Tour». Στο επίκεντρο βρέθηκε το φαινόμενο των Swifties, των πιστών θαυμαστών της Αμερικανίδας τραγουδίστριας, οι οποίοι θεωρούνται από τους ειδικούς ως η μεγαλύτερη και πιο αφοσιωμένη βάση υποστηρικτών στον κόσμο.

Η Τέιλορ Σουίφτ έχει επαναπροσδιορίσει τη σύνδεση καλλιτέχνη και οπαδών εγκαθιδρύοντας μια στενή σχέση με τους Swifties, οι οποίοι της έχουν προσφέρει μια πρωτοφανή υποστήριξη, ακόμη και στις πιο αρνητικές και περιπετειώδεις στιγμές της καριέρας της.

Ο Στιν Κράμερ δεν φανταζόταν ποτέ πως θα προκαλούσε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον η εστίαση στην ποπ σταρ. Η αίθουσα γέμισε, ενώ ακόμη και απόφοιτοι ζήτησαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. «Η αντίδραση των μαθητών ήταν συναρπαστική», δήλωσε και πρόσθεσε: «Εάν μπορούμε να διασκεδάσουμε ενώ εξερευνούμε μερικά από τα πιο περίπλοκα θεωρητικά προβλήματα ή ζητήματα, πιστεύω ότι οι μαθητές θα εμπνευστούν να σκεφτούν βαθύτερα και να πιέσουν τον εαυτό τους περισσότερο».

Οι «Swifties» δεν είναι οι μοναδικοί που ευχαριστιούνται το μάθημα. Καθηγητές νομικής σε όλες τις ΗΠΑ βασίζονται ολοένα και περισσότερο στην ποπ κουλτούρα και τις διασημότητες – μερικές φορές με τη βοήθεια και των ίδιων των επωνύμων – για να προσελκύσουν μια νέα γενιά φοιτητών και να αναλύσουν περίπλοκα νομικά ζητήματα που προκύπτουν στον πραγματικό κόσμο.

Ρικ Ρος

Μαθήματα για τον Ρικ Ρος, τη Μπιγιονσέ ή ακόμη και για επιτυχημένες εκπομπές, όπως το «Succession» έρχονται να συμπληρώσουν τα παραδοσιακά μαθήματα σε νομικές σχολές, εμπλουτίζοντας τα με διασκεδαστικές και γνωστές ιστορίες που προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στη νομική σχολή του πανεπιστημίου της Τζόρτζια, φοιτητές συνέρρεαν για να μάθουν για τις νομικές περιπέτειες του ράπερ Rick Ross και μάλιστα σε ένα από τα μαθήματα τις ιστορίες τις εξιστόρησε ο ίδιος ο ράπερ.  

Η Μοράιμα Μο Άιβορι, επικεφαλής του τμήματος για τη ψυχαγωγία, τον αθλητισμό και το δίκαιο των μέσων ενημέρωσης, επιθυμεί οι μαθητές να μάθουν μέσω πραγματικών ιστοριών τι συμβαίνει στους χώρους της μουσικής βιομηχανίας, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Έτσι κάθε φορά επιλέγει έναν σταρ και προσκαλεί ως ομιλητές ανθρώπους που έχουν ζήσει από μέσα τις ιστορίες, για να περιγράψουν στους φοιτητές τις νομικές συμφωνίες και τον τρόπο υπεράσπισης σε πολύκροτες υποθέσεις. «Μιλάμε για κρίσιμα νομικά ζητήματα, αλλά τα αναλύουμε με βάση αυτές τις περιπτώσεις και μαθαίνουμε πως συνέβησαν», σημειώνει.  

«Απλώς διαπιστώνω ότι η προσοχή μου μεγαλώνει όταν κάθομαι στην τάξη ακούγοντας τον Στιβ Σάντοου να μιλάει για το πώς κατάφερε να βγάλει τον Ρικ Ρος  από τη φυλακή παρά τις κατηγορίες για παραβίαση του συντάγματος ή για τις άλλες αδικοπραξίες», ανέφερε ένας εκ των φοιτητών που παρακολούθησαν το μάθημα για τον διάσημο ράπερ.

Μια φοιτήτρια σημείωσε πως με την παρακολούθηση της διάλεξης κατάλαβε πόσο σημαντική είναι μια νομική ομάδα για την επιτυχία ενός καλλιτέχνη. Εξάλλου το ίδιο έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο Ρος. «Μπορώ να καθίσω στο τραπέζι και να μιλήσω για χρήματα με δισεκατομμυριούχους. Όμως όταν έρθει η ώρα να πάρω την απόφασή μου, κάθομαι με την ομάδα μου», είπε ο ράπερ στους φοιτητές, τους καθηγητές και τους άλλους καλεσμένους στο φινάλε του μαθήματος που εστίαζε στον ίδιο.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, αλλά όπως υπογραμμίζει το Associated Press τα μαθήματα που εστιάζουν σε υποθέσεις διασημοτήτων διαρκώς αυξάνονται, όχι μόνο σε συχνότητα, αλλά και σε δημοτικότητα, καθώς τα ποπ είδωλα, όπως η Σουίφτ, επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τις κοινωνικές συμπεριφορές, τις τάσεις των καταναλωτών ακόμη και την αγορά.

Τα τελευταία χρόνια, το «The Wire», η δημοφιλής αστυνομική τηλεοπτική σειρά, ενέπνευσε πολλά μαθήματα ποινικού δικαίου και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια προσέφερε ένα μάθημα που ονομάζεται «Νόμος του Έλον Μασκ» σχετικά με τις επιχειρηματικές συναλλαγές του πολυδισεκατομμυριούχου, αλλά και τη λίστα των αγωγών που αντιμετωπίζει.

Στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η καθηγήτρια Κινιτρα Μπρουκς, παρουσίασε ένα μάθημα που εστίαζε στο άλμπουμ «Lemonade» της Μπιγιονσέ και τον μαύρο φεμινισμό. Ήταν τόση δημοφιλής η ανάλυσή της που τελικά δημοσίευσε έναν οδηγό μαθήματος για να τον χρησιμοποιήσουν και άλλοι καθηγητές. Το υλικό που προέρχεται από την ποπ κουλτούρα προσφέρει μια «άμεση σύνδεση» με τους φοιτητές, κάτι που τους κάνει να συμμετέχουν περισσότερο, να εκφράζουν τις ιδέες τους, να σκέφτονται και να αμφισβητούν, υπογραμμίζει η Μπρουκς.

Μπιγιονσέ

Η Μπέλα Αντράντε, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ανυπομονεί για το επόμενο εβδομαδιαίο μάθημα ψυχολογίας που σχετίζεται με την Τέιλορ Σουίφτ. «Νομίζω ότι έχω αναπτύξει μια πολύ βαθύτερη κατανόηση διαφορετικών θεμάτων στην κοινωνική ψυχολογία», είπε η Αντράντε στο Associated Press και πρόσθεσε: «Το να ασχολούμαι με θέματα για τα οποία γνώριζα ή είχα ακούσει πριν και να μελετάω την εφαρμογή τους στην πράξη είναι όλο το νόημα».

Τα μαθήματα που ενσωματώνουν την ποπ κουλτούρα προσφέρουν ένα διαφορετικό πλαίσιο για τις βασικές αρχές που μαθαίνουν οι φοιτητές στα παραδοσιακά τους μαθήματα, είπε η Κάθι Χουάνγκ, η οποία δίδαξε ένα μάθημα εταιρικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια πέρυσι, εμπνευσμένο από την εκπομπή Succession. Οι φοιτητές ερεύνησαν τα ακανθώδη —και συχνά διφορούμενα— νομικά ζητήματα που προβάλει η εκπομπή, όπως οι εχθρικές εξαγορές και ο νόμος περί τίτλων.

«Για μένα, δεν έχει τόσο σημασία ποιο είναι το στυλ διδασκαλίας μου, αλλά ποιο είναι το μαθησιακό στυλ των φοιτητών», ανέφερε η Χουάνγκ. «Είναι σημαντικό, νομίζω, ο δάσκαλος να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσπαθεί να συναντά τους μαθητές εκεί που βρίσκονται».