Η διάδοχος του ισπανικού θρόνου, η πριγκίπισσα Λεονόρ, ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα της χώρας της την Τρίτη, κατά τα 18α γενέθλιά της, θέτοντας τις βάσεις για την ενδεχόμενη διαδοχή της ως βασίλισσα όταν έρθει η ώρα. Η τελετή που μεταδόθηκε από την τηλεόραση στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου θεωρείται ότι συμβολίζει τη συνέχεια της κοινοβουλευτικής μοναρχίας της Ισπανίας.

Η Leonor de Borbón Ortiz απήγγειλε τον ίδιο όρκο με τον πατέρα της όταν εκείνος – τότε πρίγκιπας – έγινε 18 ετών το 1986. Υποσχέθηκε «να εκτελώ πιστά τα καθήκοντά μου, να τηρώ και να υπερασπίζομαι το Σύνταγμα και τους νόμους και να σέβομαι τα δικαιώματα των πολιτών και των αυτόνομων κοινοτήτων και την πίστη στον βασιλιά».

Η τελετή ήταν απαραίτητη για να φορέσει να φορέσει το στέμμα κάποια στιγμή και να γίνει βασίλισσα.

Η Λεονόρ έγινε πριγκίπισσα του θρόνου όταν ο Φελίπε ΣΤ’ ανακηρύχθηκε βασιλιάς στις 19 Ιουνίου 2014. Η φωτογραφία της εμφανίζεται συχνά στα μέσα ενημέρωσης τον τελευταίο καιρό μαζί με τον όρο «Leonormania», υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη δημοτικότητά της ως το σύγχρονο πρόσωπο της μελλοντικής μοναρχίας.

«Από εδώ και πέρα, το καθήκον μου είναι προς όλους τους Ισπανούς, τους οποίους θα υπηρετώ σε κάθε στιγμή με σεβασμό και αφοσίωση», δήλωσε η Λεονόρ σε σύντομη ομιλία της στο Βασιλικό Παλάτι μετά την τελετή στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων του Κοινοβουλίου.

«Σας ζητώ να με εμπιστευτείτε, όπως ακριβώς εμπιστεύομαι το μέλλον του έθνους μας», είπε.

Πανό με τη φωτογραφία είχαν αναρτηθεί κατά μήκος πολλών κεντρικών δρόμων της Μαδρίτης. Πολλά επίσημα κτίρια ήταν στολισμένα με κουρτίνες και ταπισερί για την τελετή, η οποία μεταδόθηκε από πολλές γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί στη Μαδρίτη, μεταδίδει το Associated Press.

Η βασιλική οικογένεια – η Λεονόρ, η μικρότερη αδελφή Σοφία, ο Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια – έφτασε στο κτίριο του κοινοβουλίου συνοδευόμενη από έφιππη μοίρα της βασιλικής φρουράς της Ισπανίας. Η Λεονόρ και η Σοφία χαιρετούσαν από το εσωτερικό μιας Rolls-Royce τα πλήθη που είχαν παραταχθεί στους δρόμους στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Εκπρόσωποι αριστερών πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, και νομοθέτες από τα περιφερειακά και αυτονομιστικά κόμματα των Βάσκων, της Καταλονίας και της Γαλικίας μποϊκόταραν την εκδήλωση, καθώς τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας και όχι της μοναρχίας.

Ωστόσο, η αίθουσα του κοινοβουλίου ήταν γεμάτη από βουλευτές και αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων πρώην πρωθυπουργών, και η βασιλική οικογένεια δέχθηκε παρατεταμένο χειροκρότημα αφού η Λεονόρ ορκίστηκε.

Η βασιλική οικογένεια εξακολουθεί να προσπαθεί να ανακτήσει το παλιό καλό της όνομα στην ισπανική κοινωνία και να επανορθώσει για τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται διάφορα μέλη της οικογένειας, κυρίως ο πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος, ο παππούς της Λεονόρ.

Ούτε ο Χουάν Κάρλος ούτε η πρώην βασίλισσα Σοφία παρέστησαν στις δημόσιες εκδηλώσεις της Τρίτης, αλλά επρόκειτο να είναι παρόντες σε μια βραδινή οικογενειακή συγκέντρωση στο παλάτι Πάρντο έξω από τη Μαδρίτη.

Ο Χουάν Κάρλος, 85 ετών, ο οποίος παραιτήθηκε το 2014, εγκατέλειψε την Ισπανία για το Άμπου Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το 2020, εν μέσω οικονομικών σκανδάλων. Οι έρευνες για τα οικονομικά του στην Ισπανία και την Ελβετία έχουν έκτοτε σταματήσει, ενώ κέρδισε μια αγωγή, εναντίον μιας πρώην ερωμένης του, τον Οκτώβριο.

Ο ίδιος έχει κάνει γνωστό ότι θα ήθελε να επιστρέψει στην Ισπανία, αλλά δεν είναι σαφές αν ο Φελίπε ή η κυβέρνηση θα συμφωνούσαν ακόμη σε αυτό.

Ο Φελίπε και η Λετίσια, έχουν αποκαταστήσει μεγάλο μέρος της καλής εικόνας του θεσμού, αλλά για πολλούς στην Ισπανία η μοναρχία εξακολουθεί να αμφισβητείται, δεδομένου ότι ήταν ο πρώην δικτάτορας στρατηγός Φρανσίσκο Φράνκο που έβαλε τον Χουάν Κάρλος στο θρόνο, παρακάμπτοντας τον πατέρα του και φυσικό διάδοχο, Χουάν ντε Μπορμπόν.

Η δημοτικότητα της βασιλικής οικογένειας σήμερα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Ο κύριος οργανισμός δημοσκοπήσεων της Ισπανίας σταμάτησε να ρωτά τους Ισπανούς τι πιστεύουν για τους βασιλείς το 2015 εν μέσω των σκανδάλων.

Τι γνωρίζουμε για την πριγκίπισσα Λεονόρ

Η Λεονόρ προετοιμάστηκε από τον πατέρα και τη μητέρα της, η οποία πριν παντρευτεί τον Φελίπε ήταν τηλεοπτική δημοσιογράφος. Η πριγκίπισσα έχει επιδείξει βασιλική αυτοπεποίθηση όταν προεδρεύει στην τελετή απονομής βραβείων του Ιδρύματος Πριγκίπισσα της Αστούριας και άλλων τιμητικών ιδρυμάτων στα οποία ηγείται.

Αυτή τη στιγμή λαμβάνει βασική στρατιωτική εκπαίδευση σε ακαδημία στη βορειοανατολική πόλη Σαραγόσα. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, καταλανικά, μια γλώσσα που ομιλείται στη βορειοανατολική Ισπανία, και λίγα αραβικά.

Λίγα είναι γνωστά για την προσωπικότητα της Λεονόρ, καθώς δεν έχει δώσει ακόμη συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης. Αλλά όταν πήρε το απολυτήριο του λυκείου της στην Ουαλία νωρίτερα φέτος, οι συμμαθητές της την επευφημούσαν και ο καθηγητής της επαίνεσε το «ακλόνητο πάθος της για μάθηση, για κατανόηση των ανθρώπων και για εξερεύνηση διαφορετικών προοπτικών», προσθέτοντας ότι θα τους λείψει η αίσθηση του χιούμορ της.

Το σχετικό post του Newsbeast στο Instagram:

H σχετική δημοσίευση του Newsbeast στο Instagram: