Ένα κόκκινο πουλόβερ με πρόβατα που είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα από όλα τα παλιά ρούχα της Νταϊάνα, πριγκίπισσας της Ουαλίας, πωλήθηκε έναντι 1,1 εκατ. δολαρίων (885.000 λίρες) στη Νέα Υόρκη, καθιστώντας το το πιο πολύτιμο πουλόβερ που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία και σημειώνοντας ρεκόρ για οποιοδήποτε ρούχο της, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s.

Ο οίκος δημοπρασιών είχε εκτιμήσει ότι το πουλόβερ θα πωλούνταν μεταξύ 50.000 και 80.000 δολαρίων. Δεδομένης της προσοχής που απολαμβάνει το στυλ της Νταϊάνα τα τελευταία χρόνια, θα περίμενε κανείς να καταρρίψει αυτή την εκτίμηση, αλλά ίσως όχι κατά 14 φορές. Ίσως μάλιστα να βοήθησε το γεγονός ότι το ρούχο έφερε σημάδια φθοράς, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.

Το πουλόβερ είναι της μάρκας πλεκτών Warm & Wonderful, η οποία ιδρύθηκε από τις Sally Muir και Joanna Osborne το 1979. Ήταν ένα από τα πρώτα σχέδια του ζευγαριού. «Ήμασταν πρόθυμες να φτιάξουμε μάλλινα πουλόβερ, οπότε τα πρόβατα ήταν προφανής επιλογή», δήλωσε η Osborne.

Το ζευγάρι δεν γνώριζε ότι η Νταϊάνα – τότε ακόμη Lady Diana Spencer, καθώς ήταν λίγες εβδομάδες πριν από το γάμο της – θα φορούσε το πουλόβερ, αλλά η Osborne το περιέγραψε ως «χρυσή στιγμή» όταν το έκανε. Περίπου ένα μήνα αφότου το φόρεσε η 19χρονη, ο Όσμπορν έλαβε μια επιστολή από το παλάτι του Μπάκιγχαμ που έλεγε ότι το πουλόβερ είχε καταστραφεί. «Ήμασταν μάλλον τρομοκρατημένοι και έτσι το αντικαταστήσαμε αμέσως», δήλωσε.

Νόμιζαν ότι το αρχικό, κατεστραμμένο πουλόβερ είχε «χαθεί στην ομίχλη του χρόνου», μέχρι που, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Osborne το βρήκε όταν καθάριζε το πατάρι της. Περιέγραψε τη στιγμή: «Ήταν κάπως σαν να έλεγε “μήπως είναι πραγματικά αυτό το ένα και μοναδικό;”. Αντί να γίνω υστερική, άρχισα να αμφισβητώ, και τότε είδα τη φθορά και είπα: “Ναι, αυτό είναι το ένα!”».

Υπήρξαν εικασίες σχετικά με το μήνυμα που ήθελε να περάσει η Νταϊάνα όταν φόρεσε το σχέδιο – ένα κοπάδι λευκά με ένα μόνο μαύρο πρόβατο. «Νομίζω ότι είχε καλή αίσθηση του χιούμορ και απλά πίστευε ότι ήταν αστείο και γοητευτικό».

Ένα πρόσφατο άρθρο της Vogue έλεγε: «Η Νταϊάνα δεν είναι η μόνη που θα μπορούσε να το κάνει αυτό: Σε μια εποχή όπου η Νταϊάνα αποκαλούνταν συχνά στον Τύπο Shy Di (Ντροπαλή Νταϊάνα), έδειξε ότι “μια επανάσταση σιγόβραζε από κάτω”».

Φόρεσε το πουλόβερ που είχε αντικατασταθεί το 1983, και το έκανε «με πολύ περισσότερο στυλ», δήλωσε η Osborne, εμφανιζόμενη με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με λευκό παντελόνι. «Ίσως να ήταν περήφανη που είχε ένα μαύρο πρόβατο, περήφανη που ξεχώριζε από το πλήθος- όλα αυτά όμως είναι εικασίες».