«Καμπανάκι» κρούουν οι ειδικοί για τη δημόσια υγεία των κατοίκων της Θεσσαλίας, που επλήγη από τις φονικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel, ενώ την ίδια στιγμή οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά και η αισχροκέρδεια δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαβίωσης σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Χάρτης με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος, με χρήση δορυφορικών δεδομένων έδειξε στις 10 Σεπτεμβρίου 2023 ότι η συνολική επιφάνειά τους υπολογίζεται σε 590.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη μέχρι τώρα έχουν δηλωθεί νεκρά 49.000 αιγοπρόβατα, 19.000 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 4.300 πτηνά. Από αυτά, οι τοπικές αρχές έχουν διαχειριστεί, 29.000 αιγοπρόβατα, 7.000 βοοειδή και 20 πτηνά.

Από την αρχή τώρα της πλημμύρας έχουν καταγραφεί 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 λοίμωξης αναπνευστικού, ανέφερε την Πέμπτη (14/9) η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Αγαπηδάκη στην ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

«Tσουνάμι» δε, αυξήσεων σε βασικά προϊόντα διατροφής έχουν ήδη αντιληφθεί οι καταναλωτές, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκης Βορίδη να ξεκαθαρίζει ότι οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα δεν δικαιολογούνται και πως ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι και κυρώσεις κατά της αισχροκέρδειας.

Μετά τις καταγγελίες για αισχροκέρδεια σε νερά στο Βόλο, μπήκε πλαφόν στην τιμή και ορίστηκαν βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες. Μόνο που οι καταγγελίες για αθέμιτη κερδοσκοπία δεν σταματούν στο εμφιαλωμένο νερό και σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και στην ένδυση, στη διαμονή.

Κτηνοτρόφοι, αγρότες και παραγωγοί μιλούν για ακρίβεια λόγω έλλειψης, αλλά και για νόμους της αγοράς. Αρκετές επιχειρήσεις «πατούν» πάνω στην αδυναμία και ανάγκη των πολιτών που προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και πωλούν τις προμήθειές τους και τα αποθέματά τους σε διπλάσια τιμή.

Όλα αυτά έβγαλαν εκτός εαυτού τον Μάριο Αθανασίου, ο οποίος ξέσπασε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram τονίζοντας πως σαν χώρα έχουμε μάθει να κατηγορούμε τους ξένους, δίχως να κοιτάμε τι κάνουμε οι ίδιοι σαν ημεδαποί.

Η ανάρτησή του

«Στη Θεσσαλία πωλούσαν τα νερά τρεις φορές πάνω. Οι τιμές των ξενοδοχείων αυξήθηκαν 70%, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων 120%. Αυτό πρέπει να μας ανησυχεί πραγματικά.

Αν ποτέ έχουμε υπάρξει ή θέλαμε να ήμασταν σαν και αυτούς! Αυτοί “που βρίσκουν ευκαιρίες στις κρίσεις” , αυτοί που το “κέρδος μετράει” και που πιστεύουν ότι η “αγορά αυτορυθμίζεται”.

Αυτοί που αισχροκερδούν βλαμμένε φασίστα δεν είναι μετανάστες. Είναι Έλληνες και μερικοί σε κυβερνάνε. Αλλά αυτό μάλλον δεν σε νοιάζει γιατί στη συγκυρία πας με τον ισχυρό – όπως έχει δείξει η ιστορία» γράφει ο ηθοποιός, ο οποίος ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

ariow