Ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνετε τον πρωινό σας καφέ – για την ακρίβεια ο τύπος του καφέ που επιλέγετε – μπορεί να σχετίζεται με μια σοβαρή οφθαλμολογική πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους.

Μια νέα επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με το The Healthy, δείχνει ότι η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ συνδέεται με έως και επταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης ξηρής εκφύλισης ωχράς κηλίδας, που αποτελεί κύρια αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης σε ηλικιωμένους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Science & Nutrition, Κινέζοι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από πάνω από 500.000 συμμετέχοντες, εστιάζοντας σε ενήλικες άνω των 50 ετών που είχαν είτε ξηρή είτε υγρή μορφή εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Η ξηρή μορφή είναι η πιο συνηθισμένη και προκαλεί αργή απώλεια όρασης με την πάροδο του χρόνου – συνήθως χωρίς πλήρη απώλεια της κεντρικής όρασης, όπως αναφέρει η κλινική Cleveland. Αντίθετα, η υγρή μορφή είναι πιο σοβαρή και «μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε ολική απώλεια της κεντρικής όρασης». Σημειώνεται πως η ξηρή μορφή μπορεί να εξελιχθεί σε υγρή.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση στιγμιαίου καφέ και στην ξηρή εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου έως και 7 φορές.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης και άλλες μορφές και τύπους καφέ αλλά δεν βρήκαν σημαντική συσχέτιση ανάμεσά τους και στον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Μια απλή αλλά ουσιαστική κίνηση πρόληψης

«Η μελέτη για την κατανάλωση καφέ και της σχέσης της με τον κίνδυνο [εκφύλισης ωχράς κηλίδας] μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη πιθανών αιτιακών δεσμών ανάμεσα στη διατροφή και τις οφθαλμικές παθήσεις», ανέφεραν οι Κινέζοι συγγραφείς της μελέτης.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν την ελπίδα ότι η έρευνα μπορεί να βοηθήσει άτομα που ήδη βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, ώστε να διαχειριστούν καλύτερα την πάθηση. «Οι γιατροί μπορούν να συμβουλεύσουν τους ασθενείς να μειώσουν την κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, με βάση το γενετικό τους προφίλ — προσφέροντας μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση για τη μείωση του κινδύνου εκφύλισης ωχράς κηλίδας», εξηγούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη βρήκε συσχέτιση μόνο με την ξηρή μορφή της νόσου, και όχι με την υγρή.

Αν και η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιακή σχέση και απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να κατανοηθεί καλύτερα αυτή η σύνδεση, τα ευρήματα είναι αρκετά ισχυρά για να προκαλέσουν δεύτερες σκέψεις – ειδικά σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Η επιλογή του καφέ δεν είναι απλώς θέμα γεύσης ή ευκολίας, μπορεί να επηρεάζει την υγεία των ματιών σας σε βάθος χρόνου. Μέχρι να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα, η αλλαγή στον τύπο του καφέ ίσως είναι μια απλή αλλά ουσιαστική κίνηση πρόληψης.