Θα μπορούσε ένα απλό μύρισμα πριν το φαγητό να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και την απώλεια κιλών; Σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Γερμανία, η απάντηση στο ερώτημα είναι καταφατική. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το να μυρίζεις το φαγητό πριν το φας μπορεί να ενισχύει το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την πιθανότητα να φας περισσότερο απ’ όσο χρειάζεσαι.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism, έγινε σε ποντίκια, με τη χρήση εγκεφαλικών απεικονίσεων για να καταγραφεί πώς αντιδρούν στον οσφρητικό ερεθισμό από φαγητό. Οι ερευνητές εντόπισαν μια συγκεκριμένη ομάδα νευρικών κυττάρων που συνδέονται άμεσα με τη μύτη και ενεργοποιούνται από τη μυρωδιά του φαγητού.
Όταν αυτά τα κύτταρα ενεργοποιούνταν πριν από το φαγητό, τα ποντίκια κατανάλωναν λιγότερη ποσότητα. Αλλά αυτό συνέβαινε μόνο όταν η μυρωδιά προερχόταν από τρόφιμα – όχι από άλλες οσμές.
Αν και δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί αν αυτό λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και στους ανθρώπους, οι επιστήμονες σημειώνουν πως και ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει την ίδια ομάδα νευρικών κυττάρων. Άρα υπάρχει πιθανότητα το ίδιο μονοπάτι να επηρεάζει και τη δική μας όρεξη.
Η κρίσιμη… εξαίρεση
Υπάρχει όμως και ένα σημαντικό «αλλά»: η τεχνική αυτή δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα σε άτομα με παχυσαρκία. Τα παχύσαρκα ποντίκια δεν είχαν την ίδια εγκεφαλική απόκριση όταν μύριζαν φαγητό, κάτι που οι ερευνητές αποδίδουν στο γεγονός ότι η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά την αίσθηση της όσφρησης. Αυτό έχει ήδη παρατηρηθεί και στους ανθρώπους.
Η Sophie Steculorum, συγγραφέας της μελέτης και ειδικός στη νευροεπιστήμη, δήλωσε, σύμφωνα με την Daily Mail: «Η μελέτη μας δείχνει πόσο πολύ επηρεάζουν οι μυρωδιές τις διατροφικές μας συνήθειες. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη την όσφρηση στη ρύθμιση της όρεξης και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Επειδή το μονοπάτι που εντοπίσαμε λειτουργεί μόνο σε αδύνατα άτομα, ανοίγει ένα νέο δρόμο πρόληψης για την υπερφαγία.»
Ο μηχανισμός και η σημασία της όσφρησης
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτός ο μηχανισμός μπορεί να έχει εξελιχθεί ως επιβίωση στα ποντίκια της φύσης: μυρίζοντας πρώτα την τροφή και τρώγοντας λιγότερο, εκτίθενται λιγότερο στους θηρευτές.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένες μυρωδιές, όπως το μήλο, η μέντα και το αχλάδι, μπορεί να μειώσουν την όρεξη στον άνθρωπο. Όμως τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα σταθερά. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι άτομα με αυξημένο βάρος έτρωγαν περισσότερο μετά από έκθεση σε μυρωδιές φαγητού.
Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση της όσφρησης φαίνεται να παίζει σημαντικότερο ρόλο στην όρεξη απ’ ό,τι πιστεύαμε.