Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο και πιο ορατό όργανό μας. Αλλά διαφέρει από πολλά όργανα με έναν απλό τρόπο: Όταν αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, σίγουρα το καταλαβαίνουμε.

Αυτό οδήγησε σε ένα ευρύ φάσμα τεχνικών που έχουν σχεδιαστεί για να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την επιδερμίδα μας όσο πιο καθαρή και υγιή γίνεται. Η χαρτογράφηση προσώπου είναι ένα από αυτά και προέρχεται από μια αρχαία κινεζική πεποίθηση ότι το δέρμα ενός ατόμου αντανακλά την εσωτερική του υγεία.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εισαχθεί νέες τεχνικές χαρτογράφησης προσώπου. Αυτά τείνουν να βασίζονται στη δερματολογία και όχι στην παραδοσιακή σοφία. Αλλά εξακολουθούν να βασίζονται στην ιδέα ότι ένα ψεγάδι στο πρόσωπό σας είναι ένδειξη ενός βαθύτερου ζητήματος, μεταδίδει το Healthline. Μπορεί λοιπόν η χαρτογράφηση προσώπου να οδηγήσει σε ένα υγιές δέρμα;

Παρακάτω μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τα τρία διαφορετικά είδη χαρτογράφησης προσώπου και τι λέει η επιστήμη για την ικανότητά τους να βελτιώνουν την υγεία του δέρματος μας.

Γνωστή και ως mien shiang, που μεταφράζεται σε «ανάγνωση προσώπου», η κινεζική χαρτογράφηση προσώπου είναι μια πρακτική 3.000 ετών. Βλέπει το πρόσωπο ως «χάρτη» με κάθε τμήμα να συνδέεται με διαφορετικά όργανα.

Όταν υπάρχει σωματική ανισορροπία, λέγεται ότι το δέρμα θα το δείξει μέσω σπυριών, ερυθρότητας ή ξηρότητας. Η θέση αυτών των κηλίδων στο πρόσωπο υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει το όργανο που έχει προσβληθεί. Δεν υπάρχει πραγματική επιστημονική βάση για την κινεζική χαρτογράφηση προσώπου. Αντίθετα, βασίζεται σε χρόνια παρατήρησης και στην πεποίθηση ότι η ενέργεια, το τσι, ρέει προς και από όργανα κατά μήκος αόρατων μονοπατιών.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Acupuncture and Meridian Studies αναφέρει ότι αυτό το κρυφό σύστημα έχει κάποιο βαθμό επιρροής τόσο στο καρδιαγγειακό όσο και στο νευρικό σύστημα.

Αλλά ορισμένοι ειδικοί δεν το πιστεύουν καθόλου, υποστηρίζοντας ότι τα σπυράκια εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο λόγω του μεγάλου αριθμού αδένων στην περιοχή.

Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να το εξασκούν όμως. Ωστόσο, αν σας ενδιαφέρει να το δοκιμάσετε, ακολουθεί μια σύνοψη του τι πιστεύουν οι επαγγελματίες της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής (TCM) ότι αντιπροσωπεύει κάθε περιοχή του προσώπου.

Μέτωπο

Το μέτωπο συνδέεται με το πεπτικό σύστημα. Καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να εμφανιστούν εδώ μέσω ρυτίδων ή γραμμών. Το ίδιο μπορεί σημαίνει κακή διατροφή, έλλειψη ύπνου και αυξημένα επίπεδα στρες.

Οι κροτάφοι αντιπροσωπεύουν τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Μολύνσεις ή φλεγμονές σε αυτές τις περιοχές μπορεί να εμφανιστούν μέσω της ακμής. Φάρμακα που δεν συμφωνούν με το σώμα σας μπορούν επίσης να έχουν αποτέλεσμα εδώ.

Φρύδια

Ο χώρος μεταξύ των φρυδιών αντιστοιχεί στο συκώτι. Το συκώτι παίζει ρόλο στην αποτοξίνωση, επομένως οι τοξίνες από αρνητικά συναισθήματα ή κακή διατροφή μπορεί να είναι επιζήμιες για αυτήν την περιοχή του προσώπου.

Μάτια

Η περιοχή κάτω από τα μάτια συνδέεται με σωματικά υγρά. Το άγχος ή η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, σακούλες στα μάτια ή μαύρους κύκλους.

Μύτη

Η μύτη χωρίζεται σε δύο μέρη. Η αριστερή πλευρά σημαίνει την αριστερή πλευρά της καρδιάς και η δεξιά σχετίζεται με τη δεξιά πλευρά. Τυχόν μπλοκαρίσματα που σχετίζονται με την καρδιά φέρονται να εμφανίζονται με τη μορφή ερυθρότητας ή μαύρων στιγμάτων και η λιπαρότητα ή τα σπασίματα μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων αρτηριακής πίεσης ή χοληστερόλης.

Μάγουλα

Τα μάγουλα σχετίζονται με το στομάχι, τη σπλήνα και το αναπνευστικό σύστημα. Τα κόκκινα μάγουλα μπορεί να είναι σημάδι φλεγμονής του στομάχου. Τα ξεσπάσματα μπορεί να συνδέονται με αλλεργίες ή κολπικά προβλήματα .

Στόμα

Το στόμα συμβολίζει το στομάχι. Τα έλκη σε αυτή την περιοχή μπορεί να είναι σημάδι έλκους στομάχου ή δίαιτα που αναγκάζει το στομάχι να υπερφορτωθεί για να ζεστάνει το φαγητό.

Πηγούνι

Η γραμμή της γνάθου και το πηγούνι αντιστοιχούν στο ορμονικό και αναπαραγωγικό σύστημα. Τα σπυράκια εδώ μπορεί να σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο ή με συναισθήματα στρες.

Τι γίνεται μετά

Εάν εντοπιστεί κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα, ένας επαγγελματίας TCM είναι πιθανό να συστήσει αλλαγή πτυχών της διατροφής ή του τρόπου ζωής σας. Αυτή η συμβουλή μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη. Αλλά αν δεν είστε σίγουροι, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή δερματολόγο.

Μία πιο μοντέρνα εκδοχή της παραδοσιακής τεχνικής χαρτογράφησης προσώπου λανσαρίστηκε από τη μάρκα περιποίησης δέρματος Dermalogica. Συνδυάζει κινέζικες διαγνώσεις με γνώσεις δερματολογίας. Το πρόσωπο χωρίζεται και πάλι σε ζώνες και κάθε περιοχή μελετάται από εκπαιδευμένο επαγγελματία. Ο συνδυασμός αυτής της ανάλυσης με ένα ερωτηματολόγιο τρόπου ζωής επιτρέπει στον θεραπευτή να προσδιορίσει γιατί μπορεί να αντιμετωπίζετε δερματικά προβλήματα, που κυμαίνονται από ακμή έως ροδόχρου ακμή και έκζεμα.

Δείτε τι πιστεύεται ότι σημαίνει κάθε ζώνη:

Ζώνη 1 και 3: Το μέτωπο

Οποιαδήποτε προβλήματα εδώ υποδηλώνουν πιθανό πρόβλημα με την ουροδόχο κύστη ή το πεπτικό σύστημα. Τα ξεσπάσματα μπορεί να σημαίνουν κακή διατροφή και έλλειψη νερού. (Σημειώστε ότι η σχέση μεταξύ διατροφής και ακμής είναι ακόμα ασαφής).

Οι ενδείξεις μπορεί επίσης να σηματοδοτούν ακατάλληλη αφαίρεση μακιγιάζ ή σαμπουάν ή προϊόντα που φράζουν τους πόρους σας.

Ζώνη 2: Ανάμεσα στα φρύδια

Η μέση του μετώπου σας συνδέεται με το συκώτι σας. Τα σπυράκια ή η λιπαρότητα εδώ υποδηλώνουν ότι η διατροφή σας μπορεί να χρειάζεται αναθεώρηση. Συνιστάται να αποφεύγετε το υπερβολικό αλκοόλ, τα μεγάλα γεύματα και το φαγητό αργά το βράδυ μαζί με τον έλεγχο για τροφικές αλλεργίες, ιδιαίτερα για δυσανεξία στη λακτόζη.

Ζώνη 4 και 10: Τα αυτιά

Τα νεφρικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν εδώ. Τα άτομα με ζεστά αυτιά συμβουλεύονται να αυξήσουν την πρόσληψη νερού και να μειώσουν την κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ ή αλατιού. Άλλοι ερεθισμοί μπορεί να σχετίζονται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου ή με αλλεργίες σε κοσμήματα.

Ζώνη 5 και 9: Τα μάγουλα

Σε σχέση με το αναπνευστικό σύστημα, όσοι καπνίζουν ή έχουν αλλεργίες μπορεί να παρατηρήσουν σπασμένα τριχοειδή αγγεία ή υπερμελάγχρωση. Αυτά μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα συστατικών καλλυντικών, προβλημάτων ούλων ή δοντιών ή βακτηρίων.

Τα βακτήρια είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στην ακμή και οι μελέτες δείχνουν ότι πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα την υγιεινή του τηλεφώνου σας. Αυτές οι συσκευές φιλοξενούν μεγάλο αριθμό βακτηρίων, μερικά από τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένειες.

Ζώνη 6 και 8: Τα μάτια

Τα νεφρά συνδέονται επίσης με τα μάτια. Οι μαύροι κύκλοι και το πρήξιμο μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης ή μη ισορροπημένης διατροφής. Αλλά οι αλλεργίες, η κακή ροή της λέμφου και το στρες στα νεφρά μπορούν επίσης να συμβάλλουν.

Ζώνη 7: Η μύτη

Τα σπασμένα τριχοειδή αγγεία γύρω από τη μύτη σας μπορεί να έχουν μια απλή αιτία, που κυμαίνεται από έντονο συμπίεση σπυριών έως τη γενετική. Αλλά εάν η ίδια η μύτη είναι πιο κόκκινη από το συνηθισμένο, αυτό μπορεί να είναι σημάδι υψηλής αρτηριακής πίεσης καθώς συνδέεται με την καρδιά.

Ζώνη 12: Το κέντρο του πηγουνιού

Ένα ξεσπάσματα εδώ μπορεί επίσης να σχετίζεται με ορμονική ανισορροπία. Το μέσο του πηγουνιού σας αντιστοιχεί επίσης με το λεπτό έντερο, επομένως διατροφικά προβλήματα ή τροφικές αλλεργίες μπορεί να είναι η αιτία οποιωνδήποτε προβλημάτων.

Ζώνη 12Α: Το άνω χείλος

Ο χώρος πάνω από το χείλος σας σχετίζεται με το αναπαραγωγικό σύστημα. Η μελάγχρωση ή η υπερβολική τριχοφυΐα εδώ πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα ορμονικής ανισορροπίας.

Αυτό έχει επιστημονική βάση. Η αλλαγή των επιπέδων της ορμόνης μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελανίνης, οδηγώντας σε υπερμελάγχρωση. Και η αυξημένη παραγωγή ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη τριχοφυΐα – γνωστή και ως υπερτρίχωση.

Ζώνη 11 και 13: Η γραμμή του σαγονιού

Η οδοντιατρική εργασία μπορεί να προκαλέσει ένα ξέσπασμα κατά μήκος των πλευρών του πηγουνιού σας. Αλλά και οι ορμόνες, καθώς αυτή η περιοχή σχετίζεται με τις ωοθήκες. Μια μελέτη του 2001 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ακμή εμφανίστηκε πριν από την έμμηνο ρύση σχεδόν στις μισές γυναίκες με την πάθηση.

Τα σπυράκια εδώ μπορεί επίσης να επηρεαστούν από την αδυναμία σωστής αφαίρεσης του μακιγιάζ, από ερεθιστικά ή απόφραξη των πόρων συστατικά στα καλλυντικά και από το συνεχές άγγιγμα της περιοχής.

Ζώνη 14: Ο λαιμός

Όταν αισθάνεστε άγχος, τα επινεφρίδια σας απελευθερώνουν ένα σωρό ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της αδρεναλίνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα στην περιοχή του λαιμού και του στήθους σας. Αλλά τα προβλήματα του δέρματος εδώ μπορεί επίσης να είναι σημάδι ερεθισμού που προκαλείται από ένα άρωμα ή βλάβη από τον ήλιο.

Χαρτογράφηση προσώπου ακμής

Η χαρτογράφηση προσώπου ακμής αφαιρεί τις κινεζικές πεποιθήσεις, εστιάζοντας σε πιο επιστημονικές αιτίες ακμής και μακροχρόνιας ακμής. Η ακμή επηρεάζει έως και 50 εκατομμύρια Αμερικανούς κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι είναι το πιο κοινό πρόβλημα του δέρματος.

Η χαρτογράφηση προσώπου ακμής πιστεύει ότι εάν μελετήσετε πού εμφανίζονται τα ξέσπασμά σας, μπορείτε να βρείτε το έναυσμα. Και μόλις μάθετε το έναυσμα, θα μπορούσατε να βάλετε ένα τέλος στα σπυράκια σας. Αυτή η τεχνική, όπως και οι άλλες, χωρίζει το πρόσωπο σε ζώνες που αντιστοιχούν σε ένα συγκεκριμένο ιατρικό πρόβλημα ή πρόβλημα τρόπου ζωής. Εδώ είναι πώς υποτίθεται ότι λειτουργεί.

Μέτωπο

Αυτό συνδέεται με το στρες και τη διατροφή. Οι θεραπείες για τα ξεσπάσματα ή την επαναλαμβανόμενη ακμή εδώ περιλαμβάνουν την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, την εξασφάλιση επαρκούς ύπνου και την κατανάλωση άφθονο νερό.

Λεπτή γραμμή στα μαλλιά

Ταξινομημένα ως ξεχωριστή περιοχή, τα προβλήματα της γραμμής των μαλλιών σχετίζονται με τη συσσώρευση μαλλιών ή προϊόντων μακιγιάζ που περιλαμβάνουν συστατικά που φράζουν τους πόρους.

Τα ξεσπάσματα που προκαλούνται από προϊόντα μαλλιών είναι γνωστά ως ακμή πομάδας. Για να το διορθώσετε, οι αισθητικοί συνιστούν διπλό καθαρισμό του δέρματος και αναζήτηση μη φαγεσωρογόνων καλλυντικών.

Φρύδια

Ανάμεσα στα φρύδια σχετίζεται και πάλι με τη διατροφή. Τα ξεσπάσματα μπορεί να προκληθούν από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή λιπαρών ή επεξεργασμένων τροφίμων.

Μάγουλα

Τα μάγουλά σας μπορεί να επηρεαστούν από εξωτερικές επιρροές όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα βακτήρια όπως οι μαξιλαροθήκες και τα κινητά τηλέφωνα. Για την καταπολέμηση, καθαρίστε καλά το δέρμα και πλένετε τακτικά τις μαξιλαροθήκες.

Η διατροφή πιστεύεται επίσης ότι έχει αντίκτυπο εδώ. Μια μελέτη του 2012 επιβεβαίωσε μια σχέση αξιόπιστης πηγής μεταξύ της συχνής πρόσληψης ζάχαρης και του κινδύνου ακμής. Και μια πρόσφατη ανασκόπηση πολυάριθμων μελετών βρήκε επίσης μια παρόμοια σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών και ακμής, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Πηγούνι

Το πηγούνι και το σαγόνι σας, όπως ίσως έχετε συγκεντρώσει, είναι μια εικόνα καθρέφτη της ορμονικής σας ισορροπίας. Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και της εγκυμοσύνης, η περίσσεια ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε ξεσπάσματα.

Η ακμή της γνάθου μπορεί επίσης να είναι σημάδι του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, μιας κατάστασης όπου οι γυναίκες παράγουν υψηλότερες ποσότητες «ανδρικών» ορμονών.

Τι γίνεται μετά

Όπως και με τις προηγούμενες τεχνικές χαρτογράφησης προσώπου, ο αισθητικός σας θα προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές που κυμαίνονται από διατροφικές αλλαγές έως προσαρμογές στον τρόπο ζωής. Μπορεί επίσης να συνιστώνται προϊόντα περιποίησης δέρματος.

Αν και ορισμένοι αισθητικοί έχουν εκπαιδευτεί σε τεχνικές όπως η χαρτογράφηση προσώπου, ένας δερματολόγος είναι συχνά το καλύτερο άτομο για επίσκεψη για τυχόν δερματικά προβλήματα.

Οι γιατροί αντιμετωπίζουν όλες τις δερματικές παθήσεις. Δεν θα είναι μόνο σε θέση να εντοπίσουν την αιτία οποιουδήποτε προβλήματος, αλλά θα σας συμβουλεύσουν για την πιο αποτελεσματική θεραπεία για τον τύπο του δέρματός σας και τον τρόπο ζωής σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος που να λειτουργεί.