Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να είστε συνεχώς άρρωστοι. Θα μπορούσε να σχετίζεται με ανεπάρκεια βιταμινών, αφυδάτωση, προβλήματα με το ανοσοποιητικό σας σύστημα ή ανεπαρκή υγιεινή, μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει κρυώσει ή να έχουν κολλήσει ιούς λίγες μέρες πριν από ένα μεγάλο γεγονός. Για μερικούς ανθρώπους, το να είναι άρρωστοι είναι τρόπος ζωής και οι μέρες που νιώθουν καλά είναι λίγες. Το να απαλλαγείτε το φτάρνισμα και τους πονοκεφάλους μπορεί να φαίνεται σαν όνειρο, αλλά είναι εφικτό. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να ξέρετε τι σας αρρωσταίνει.

Είστε αυτό που τρώτε

«Ένα μήλο την ημέρα κάνει τον γιατρό πέρα» είναι ένα απλό ρητό που έχει κάποια δόση αλήθειας. Εάν δεν ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή, το σώμα σας δεν μπορεί να λειτουργήσει στα καλύτερά του. Η κακή διατροφή αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες. Η καλή διατροφή αφορά τη λήψη των θρεπτικών συστατικών, των βιταμινών και των μετάλλων που χρειάζεται το σώμα σας. Διαφορετικές ηλικιακές ομάδες έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και απαιτήσεις, αλλά οι ίδιοι γενικοί κανόνες ισχύουν για άτομα όλων των ηλικιών: Τρώτε ποικιλία φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Επιλέξτε άπαχες πρωτεΐνες αντί για λιπαρές. Περιορίστε την ημερήσια πρόσληψη λιπών, νατρίου και σακχάρων. Τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως όποτε είναι δυνατόν.

Βιταμίνη D

Εάν αρρωσταίνετε συχνά, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να αυξήσετε την βιταμίνης D. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να κάνουν ένα άτομο λιγότερο πιθανό να έχει οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει επίσης συνδεθεί με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης D με τροφές όπως λιπαρά ψάρια, κρόκοι αυγών και μανιτάρια.

Το να βρίσκεστε έξω για 10-15 λεπτά κάθε μέρα είναι ένας άλλος τρόπος για να αποκομίσετε τα οφέλη αυτής της «βιταμίνης του ήλιου». Σύμφωνα με το Office of Dietary Supplements Trusted Source, οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον 15 μικρογραμμάρια (mcg) κάθε μέρα. Είναι ασφαλές για τους περισσότερους ενήλικες να καταναλώνουν έως και 100 mcg κάθε μέρα.

Προστασία από τον ήλιο

Αφυδάτωση

Κάθε ιστός και όργανο μέσα στο σώμα εξαρτάται από το νερό. Βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και μετάλλων στα κύτταρα και διατηρεί το στόμα, τη μύτη και το λαιμό σας υγρό – σημαντικό για την αποφυγή ασθενειών. Παρόλο που το σώμα αποτελείται από 60 τοις εκατό νερό, χάνετε υγρά μέσω της ούρησης, των κινήσεων του εντέρου, της εφίδρωσης, ακόμη και της αναπνοής. Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν δεν αντικαθιστάτε επαρκώς τα υγρά που χάνετε. Η ήπια έως μέτρια αφυδάτωση είναι μερικές φορές δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε. Τα συμπτώματα της ήπιας έως μέτριας αφυδάτωσης μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένα με γενικούς πόνους, κόπωση, πονοκέφαλο και δυσκοιλιότητα. Τόσο η οξεία όσο και η χρόνια αφυδάτωση μπορεί να είναι επικίνδυνη, ακόμη και απειλητική για τη ζωή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: υπερβολική δίψα βυθισμένα μάτια πονοκέφαλο χαμηλή αρτηριακή πίεση ή υπόταση γρήγορος καρδιακός παλμός σύγχυση ή λήθαργο Η θεραπεία είναι απλή: πίνετε νερό όλη την ημέρα, ειδικά σε ζεστές ή υγρές συνθήκες.

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως φρούτα και λαχανικά, σας κρατά επίσης ενυδατωμένη όλη την ημέρα. Εφόσον ουρείτε τακτικά και δεν αισθάνεστε διψασμένοι, πιθανότατα πίνετε αρκετά για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Ένας άλλος δείκτης επαρκούς ενυδάτωσης είναι ότι το χρώμα των ούρων σας πρέπει να είναι ανοιχτό κίτρινο (ή σχεδόν διαυγές), μεταδίδει το Health line.

Στέρηση ύπνου

Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά κάθε βράδυ είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα απελευθερώνει κυτοκίνες ενώ κοιμάστε. Οι κυτοκίνες είναι πρωτεϊνικοί αγγελιοφόροι που καταπολεμούν τις φλεγμονές και τις ασθένειες. Το σώμα σας χρειάζεται περισσότερες από αυτές τις πρωτεΐνες όταν είστε άρρωστοι ή αγχωμένοι. Το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή από τις προστατευτικές πρωτεΐνες εάν δεν έχετε ύπνο.

Αυτό μειώνει τη φυσική ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις και τους ιούς. Η μακροχρόνια στέρηση ύπνου αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για: ευσαρκία καρδιακή ασθένεια καρδιαγγειακά προβλήματα Διαβήτης. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται από 7 έως 8 ώρες ύπνου την ημέρα. Οι έφηβοι και τα παιδιά χρειάζονται έως και 10 ώρες ύπνου κάθε μέρα, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Γυναίκα που κοιμάται με μάσκα

Λερωμένα χέρια

Τα χέρια σας έρχονται σε επαφή με πολλά μικρόβια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν δεν πλένετε τακτικά τα χέρια σας και στη συνέχεια αγγίζετε το πρόσωπο, τα χείλη ή το φαγητό σας, μπορείτε να μεταδώσετε ασθένειες. Μπορείτε ακόμη και να μολυνθείτε εκ νέου. Το απλό πλύσιμο των χεριών σας με τρεχούμενο νερό και αντιβακτηριδιακό σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα σας βοηθά να παραμείνετε υγιείς και να αποφύγετε τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα καθαρό νερό και σαπούνι, χρησιμοποιήστε απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα που περιέχουν τουλάχιστον 60 τοις εκατό αλκοόλ.

Κακή στοματική υγεία

Τα δόντια σας είναι ένα παράθυρο στην υγεία σας και το στόμα σας είναι ένα ασφαλές καταφύγιο τόσο για τα καλά όσο και για τα κακά βακτήρια. Όταν δεν είστε άρρωστοι, οι φυσικές άμυνες του σώματός σας βοηθούν στη διατήρηση της στοματικής σας υγείας. Το καθημερινό βούρτσισμα και το νήμα κρατούν επίσης υπό έλεγχο τα επικίνδυνα βακτήρια. Αλλά όταν τα επιβλαβή βακτήρια αναπτύσσονται εκτός ελέγχου, μπορεί να σας αρρωστήσουν και να προκαλέσουν φλεγμονή και προβλήματα σε άλλα σημεία του σώματός σας. Τα μακροχρόνια, χρόνια προβλήματα στοματικής υγείας μπορεί να έχουν μεγαλύτερες συνέπειες.

Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος

Οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου δεν καταπολεμά τα αντιγόνα. Τα αντιγόνα είναι επιβλαβείς ουσίες, συμπεριλαμβανομένων: βακτήρια, τοξίνες, καρκινικά κύτταρα, ιούς, μύκητες, αλλεργιογόνα κ.α.. Σε ένα υγιές σώμα, ένα εισβάλλον αντιγόνο αντιμετωπίζεται από αντισώματα. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που καταστρέφουν επιβλαβείς ουσίες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν ανοσοποιητικό σύστημα που δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Αυτά τα ανοσοποιητικά συστήματα δεν μπορούν να παράγουν αποτελεσματικά αντισώματα για την πρόληψη ασθενειών. Μπορεί να κληρονομήσετε μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος ή μπορεί να οφείλεται σε υποσιτισμό. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα τείνει επίσης να εξασθενεί καθώς μεγαλώνετε.

Γενεσιολογία

Ένας χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων (WBC) μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα να αρρωσταίνετε πιο συχνά. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως λευκοπενία και μπορεί να είναι γενετική ή να προκαλείται από άλλη ασθένεια. Ένας χαμηλός αριθμός λευκοκυττάρων αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Από την άλλη πλευρά, ένας υψηλός αριθμός λευκοκυττάρων μπορεί να σας προστατεύσει από ασθένειες.

Συμπτώματα αλλεργίας χωρίς αλλεργίες;

Μπορείτε να εμφανίσετε συμπτώματα εποχιακών αλλεργιών, όπως φαγούρα στα μάτια, υγρή μύτη και πονοκεφάλους χωρίς στην πραγματικότητα να έχετε αλλεργίες. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται μη αλλεργική ρινίτιδα. Τα συμπτώματα της μη αλλεργικής ρινίτιδας είναι παρόμοια με εκείνα μιας αλλεργικής αντίδρασης. Αλλά αντί να προκαλείται από αμβροσία, γρασίδι, γύρη δέντρων ή άλλο τυπικό αλλεργιογόνο, η μη αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από έντονες οσμές, ορισμένα τρόφιμα, στρες, αλλαγές στον καιρό ή ακόμα και ξηρό αέρα. Ο ερεθισμός και το πρήξιμο της επένδυσης των ρινικών οδών προκαλούν μη αλλεργική ρινίτιδα. Τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη σας διαστέλλονται και το αίμα τρέχει στη ρινική επένδυση. Αυτό προκαλεί ανώμαλη διαστολή και φλεγμονή στη μύτη σας, η οποία πυροδοτεί τα ενδεικτικά συμπτώματα αλλεργίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με μη αλλεργική ρινίτιδα αφού υποβληθούν σε τεστ αλλεργίας. Η θεραπεία για την πάθηση εξαρτάται από: τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας τα ερεθίσματα σας εάν έχετε άλλες καταστάσεις που μπορεί να περιπλέξουν τη θεραπεία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα ρινικό σπρέι με βάση τα στεροειδή για να ξεπλύνουν τη μύτη από ερεθιστικά και να μειώσουν τη φλεγμονή. Τα μη συνταγογραφούμενα και τα συνταγογραφούμενα αποσυμφορητικά είναι επίσης αποτελεσματικά. Οι παρενέργειες της μακροχρόνιας χρήσης περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, απώλεια όρεξης και άγχος.

Άγχος

Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής, και μπορεί ακόμη και να είναι υγιές σε μικρές αυξήσεις. Αλλά το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σώμα σας, να σας κάνει να αρρωστήσετε και να μειώσει τη φυσική ανοσολογική απόκριση του σώματός σας. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση, να αυξήσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων και να επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Ασκηθείτε σε τεχνικές μείωσης του στρες, όπως: κάνοντας ένα διάλειμμα από τον υπολογιστή σας αποφεύγοντας το κινητό σας για αρκετές ώρες μετά την επιστροφή σας στο σπίτι ακούγοντας χαλαρωτική μουσική μετά από μια αγχωτική συνάντηση εργασίας άσκηση για να μειώσετε το άγχος και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας Μπορεί να βρείτε χαλάρωση μέσω της μουσικής, της τέχνης ή του διαλογισμού.

Μικρόβια και παιδιά

Τα παιδιά έχουν την πιο κοινωνική επαφή, γεγονός που τα θέτει σε υψηλό κίνδυνο μεταφοράς και μετάδοσης μικροβίων. Το παιχνίδι με τους συμμαθητές, το παιχνίδι σε βρώμικο εξοπλισμό παιδικής χαράς και το μάζεμα αντικειμένων από το έδαφος είναι μερικές μόνο περιπτώσεις όπου μπορεί να μεταδοθούν μικρόβια.

Διδάξτε στο παιδί σας καλές συνήθειες υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, και κάντε το μπάνιο του κάθε μέρα. Αυτό βοηθά να σταματήσει η εξάπλωση ιών και μικροβίων γύρω από το σπίτι σας. Πλένετε συχνά τα χέρια σας, σκουπίζετε τις κοινές επιφάνειες όταν κάποιος αρρωσταίνει και κρατήστε το παιδί σας στο σπίτι εάν είναι άρρωστο.

Εάν διαπιστώνετε ότι αρρωσταίνετε συνεχώς, κοιτάξτε προσεκτικά τις συνήθειες και το περιβάλλον σας. η αιτία μπορεί να βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας. Μόλις μάθετε τι σας αρρωσταίνει, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να βελτιώσετε την υγεία σας, είτε μιλώντας με το γιατρό σας είτε κάνοντας κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, καταλήγει το δημοσίευμα.