Το χρώμα της ρινικής βλέννας μπορεί να δείξει σε ποια κατάσταση βρίσκεται η υγεία ενός ατόμου, σύμφωνα με τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο, Raj Sindwani της κλινικής του Κλίβελαντ. «Εάν η Βλέννα αλλάζει χρώμα, πρέπει να δείτε τι σας συμβαίνει.

Ο ειδικός εξηγεί στη nypost.com πως οι λόγοι που η βλέννα αλλάζει χρώμα μπορεί να είναι από αλλεργίες, έως και κάποια λοίμωξη.

Καθαρή βλέννα: Στις περισσότερες περιπτώσεις η διαυγής βλέννα περιλαμβάνει ένα μείγμα διαλυμένων αλάτων, νερού, πρωτεϊνών και αντισωμάτων. Είναι σύνηθες να ρέει πίσω στο λαιμό για να διαλυθεί με ασφάλεια στο στομάχι.

Λευκή βλέννα: Αυτό είναι συχνά ένδειξη ρινικής μόλυνσης ή κρυολογήματος λόγω συμφόρησης και πρησμένης μύτης.

Κίτρινη βλέννα: Η βλέννα που αρχίζει να αλλάζει χρώμα είναι ένα σημάδι ότι ένα κρυολόγημα ή κάποια άλλη μόλυνση επιδεινώνεται. Τα λευκά αιμοσφαίρια προκαλούν μια κίτρινη απόχρωση καθώς καταπολεμούν μια μόλυνση.

Πράσινη βλέννα: Όταν η βλέννα γίνεται πράσινη, συχνά οφείλεται στα νεκρά λευκά αιμοσφαίρια. Συνιστάται σε όσους πάσχουν για πάνω από 10 έως 12 ημέρες να επικοινωνήσουν με έναν γιατρό, καθώς μπορεί να έχετε ιγμορίτιδα, η οποία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Ροζ ή κόκκινη βλέννα: Όταν η βλέννα μετατρέπεται ροζ ή κόκκινο χρώμα, είναι επειδή ο ρινικός ιστός έχει σπάσει μέσα στη μύτη. Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οφείλονται απλώς σε ξηρότητα ή ερεθισμό, αλλά άλλες είναι πιο σοβαρές.

Μαύρη βλέννα: Αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό, σύμφωνα με τον γιατρό. Μυκητιάσεις μπορεί να προκαλέσουν τη μαύρη βλέννα – κάτι που είναι πιο σπάνιο – αλλά μπορεί να προκληθεί ακόμη και από ρύπους.