Κάποιες παρεκτροπές, «δίχως όμως φοβερές παρεκκλίσεις από τους κανόνες της σωστής διατροφής», συνιστούν οι ειδικοί για τις γιορτές. Κι έχουν δίκιο, αφού την περίοδο αυτή η αλόγιστη κατανάλωση φαγητών –μαζί με ποτά, τσιγάρα και ξενύχτια– οδηγούν όχι μόνο σε αλλαγή του μεταβολισμού, αλλά και σε στομαχικό φόρτο, δυσπεψία ή γαστρίτιδες, σπανιότερα και σε γαστρορραγίες, εφόσον υπάρχει προδιάθεση.

Δυσπεψία, καούρες κ.ά.
Το πρώτα συμπτώματα της πολυφαγίας αρχίζουν με κάποιο φούσκωμα και καταλήγουν, για παράδειγμα, σε γαστρίτιδα. Για την αντιμετώπισή της, όμως, η σόδα δεν ενδείκνυται. Προτιμότερα είναι η ηρεμία και ένα ζεστό χαμομήλι ή τίλιο.

Επίσης, μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα δε συνιστάται το περπάτημα για να «κάψετε» αυτά που φάγατε. Αυτό μπορεί να γίνει μετά, αφού πρώτα ηρεμήσετε.

Αποφεύγετε, επίσης, μετά το πολύ φαγητό να πηγαίνετε αμέσως για ύπνο, γιατί ο οργανισμός έχει ανάγκη πρώτα να ηρεμήσει.

Το αλκοόλ «χτυπάει» στο κεφάλι
Κάποια ποτά, μάλιστα, όπως το τσέρι, το κονιάκ και το κόκκινο κρασί, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Γι’ αυτό, καλύτερα να μην πιείτε πολύ. Όσοι όμως το παρακάνετε τότε πριν πάτε για ύπνο θα σας βοηθήσει πολύ αν πιείτε ένα ποτήρι γάλα ή ένα ποτήρι νερό.

Επίσης, μην πιστεύετε ότι η ενέργεια του οινοπνεύματος εξουδετερώνεται με τους καφέδες. Μάθετε ότι οι διάφορες δραστηριότητες του εγκεφάλου με άλλους τρόπους εξουδετερώνονται και με διαφορετικούς διεγείρονται από την καφεΐνη του καφέ. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι ο καφές θα διώξει και τον ύπνο σας κι έτσι την επόμενη μέρα της γιορτής θα σηκωθείτε από το κρεβάτι πιο κουρασμένοι, αφού δε θα έχετε κοιμηθεί καλά, ώστε να αισθάνεστε ξεκούραστοι.

Η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει ζημιά

Ιδιαίτερα αν μείνετε για πολλή ώρα σε έναν κλειστό χώρο. Όλοι, καπνιστές και μη, εισπνέουν αέρα φτωχότερο σε οξυγόνο και έτσι επιβαρύνονται από το μονοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα να θολώνει το μυαλό για πολλές ώρες και την επόμενη μέρα.

Διώξτε το στρες
Αποφεύγοντας:
• Τους καβγάδες, συζητώντας θέματα που σας «χωρίζουν» με φίλους ή συγγενείς.
• Τις ανεπιθύμητες συναντήσεις με συγγενείς ή γνωστούς που δεν τα πηγαίνετε καλά.
• Την απραξία, αν λόγω των ημερών σταματήσατε τη γυμναστική σας. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορείτε να διατηρήσετε τη φόρμα σας περπατώντας περισσότερο.
• Το μεθύσι, διότι φέρνει στρες, κυρίως την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό, πιείτε όσο αντέχετε.
• Το ξενύχτι, ιδίως αν είστε αγχώδης τύπος. Το καλύτερο για σας είναι –πριν πέσετε για ύπνο– να κάνετε ένα ζεστό αφρόλουτρο, στο οποίο θα έχετε προσθέσει λίγες σταγόνες λεβάντα.

Πηγή: belife.gr