Υπάρχουν κάποιες μέρες που η προσπάθειά μας να σηκωθούμε από το κρεβάτι μοιάζει με την προσπάθεια να φτάσουμε την κορυφή του Έβερεστ! Όλοι μας έχουμε περάσει πρωινά νωθρότητας, όπου αισθανόμαστε απίστευτα κουρασμένοι, ακόμα και αν έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες. Συνήθως προσπαθούμε να νιώσουμε καλύτερα με καφέ, πολύ καφέ, που μπορεί να μας ξυπνήσει μεν, θα μας φέρει αρκετά νεύρα δε.

Σίγουρα υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να ξυπνήσουμε και να διώξουμε την κούραση, ώστε να περάσει η μέρα μας με την απαραίτητη ενέργεια και παραγωγικότητα. Διαβάστε τα tips που προτείνει το Healthline και μπορεί το πρωινό ξύπνημα να γίνει πιο ευχάριστο.

1. Νερό, το θαυματουργό

Νερό νύχτα

Η κόπωση είναι ένα κλασικό σύμπτωμα της αφυδάτωσης και ακόμη και μια ήπια περίπτωση μπορεί να προκαλέσει αισθήματα υπνηλίας, αλλαγές στη γνωστική ικανότητα και διαταραχές της διάθεσης. Αφήστε λοιπόν ένα ποτήρι νερό να φρεσκάρει ολόκληρο το σώμα σας πριν ξεκινήσετε να κινείστε.

Εάν διαπιστώσετε ότι εξακολουθείτε να μην μπορείτε να αποτινάξετε από πάνω σας τον πρωινό λήθαργο, δοκιμάστε να αυξήσετε την πρόσληψη νερού και άλλων μη καφεϊνούχων ποτών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Διώξτε το snooze από τη ζωή σας

Αυτό το κουμπί στο ξυπνητήρι του κινητού μπορεί τελικά να μην σας κάνει και τόσο καλό. Το να περνάτε τα τελευταία λεπτά της νυχτερινής ξεκούρασης σε αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «κατακερματισμένο ύπνο» έχει συνέπειες για την ικανότητά σας να λειτουργείτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Δοκιμάστε να βάλετε δύο ξυπνητήρια, ένα 90 λεπτά πριν θελήσετε να ξυπνήσετε και ένα όταν θέλετε πραγματικά να ξυπνήσετε. Η θεωρία λέει ότι ο ύπνος των 90 λεπτών που θα κάνετε μεταξύ των snoozes θα είναι ένας πλήρης κύκλος ύπνου, επιτρέποντάς σας να ξυπνήσετε μετά την κατάσταση REM (rapid eye movement ελαφρύς ύπνος), αντί κατά τη διάρκειά της.

3. Τεντωθείτε με γιόγκα

Γιόγκα

Υπάρχει λόγος που αισθάνεστε καλά όταν ξυπνάτε και τεντώνεστε. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και του ύπνου REM, οι μύες παραλύουν κυριολεκτικά (ατονία) και η επανενεργοποίησή τους απελευθερώνει ενδορφίνες που διεγείρουν την ενέργεια.

Αν έχετε λίγο χρόνο για πρωινή γιόγκα, κάντε για περίπου 25 λεπτά καθώς έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας και την εγκεφαλική λειτουργία.

4. Ρίξτε κρύο νερό

Πλύσιμο προσώπου

Τα ντους με κρύο νερό φαίνεται ότι μειώνουν τις απουσίες από την εργασία λόγω ασθενείας. Αν δεν μπορείτε να διανοηθείτε ότι θα ξυπνήσετε και θα ρίξετε κρύο νερό σε όλο το σώμα ρίξτε μόνο στο πρόσωπο γιατί θα αλλάξει η θερμοκρασία σώματος και θα ξυπνήσετε. Αν νιώθετε ανίκανοι ακόμα και να σηκωθείτε από το κρεβάτι κρατήστε ένα μπουκάλι με κρύο νερό στο κρεβάτι σας και βάλτε στο πρόσωπό σας.

5. Καλό πρωινό

Πρωινό

Είναι όντως το πρωινό το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας; Έρευνες έχουν δείξει ότι η παράλειψη του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ενέργειά και να μειώσει τη συγκέντρωσή σας. Το φαγητό είναι καύσιμο! Δώστε στο σώμα σας μερικές θερμίδες για να το θέσετε σε λειτουργία στο ξεκίνημα της ημέρας.

Αν γυμνάζεστε το πρωί, θυμηθείτε να τρώτε μετά, όχι πριν. Αυτό θα βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες, θα ενισχύσει το μεταβολισμό σας και δεν θα επιβαρύνει το στομάχι σας.

6. Μακριά από τη ζάχαρη

Γυναίκα αρνείται να βάλει ζάχαρη στον καφέ της

Όλα τα πρωινά δεν είναι ίδια. Τα προϊόντα με ζάχαρη, όπως τα ροφήματα καφέ, τα γλυκά και τα δημητριακά, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα σκαμπανέβασμα του σακχάρου στο αίμα αφήνοντας σας να νιώθετε εξαντλημένοι.

Δώστε προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων για να δείτε πόση ζάχαρη έχουν και όπου μπορείτε μειώστε την. Μήλα, καρότα και πορτοκάλια μπορούν να αποδειχθούν σύμμαχοί σας.

7. Περιορίστε τον καφέ

Καφές

Καφές και ξύπνημα είναι άμεσα συνυφασμένα. Αν κάτι μπορείτε να κάνετε είναι να περιορίσετε την ποσότητά του γιατί έρευνες έχουν δείξει ότι ο πολύς καφές το πρωί μπορεί να προκαλέσει αυξημένη κόπωση μέσα στη μέρα. Αποφύγετε τις μεγάλες κούπες και επιλέξτε μικρότερο φλιτζάνι για λιγότερη ποσότητα του κατά τα άλλα αγαπημένου καφέ!

8. Βγείτε στον ήλιο

Το φως του ήλιου ανεβάζει τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα σας, οδηγώντας σε καλύτερο ύπνο – και, επομένως, σε αυξημένη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, η παραμονή στη φύση κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ζωντανοί. Ακούγεται σαν ένας πολύ καλός λόγος για να αφιερώσετε ένα μέρος του πρωινού σας στην ύπαιθρο.

Αν παρόλα αυτά το να βγείτε έξω μοιάζει με αγγαρεία για εσάς, αφήστε  την κουρτίνα τόσο ανοιχτή έτσι ώστε να εισχωρεί το φως του ήλιου όταν ετοιμάζεστε να ξυπνήσετε.

9. Η σωτήρια αερόβια άσκηση

Γυμναστική σε διάδρομο

Σίγουρα όταν χτυπά το ξυπνητήρι και εσείς θέλετε μόνο να παραμείνετε κάτω από τα σκεπάσματα η άσκηση μπορεί να μην φαντάζει η τέλεια ιδέα, αλλά μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα σας για το ξεκίνημα της μέρας. Οι έρευνες συσχετίζουν σταθερά την αερόβια άσκηση με τη μείωση της κόπωσης.

Δείτε αν μπορείτε να κάνετε έναν γρήγορο περίπατο ή μια βόλτα με το ποδήλατο ή δοκιμάστε μια μεγαλύτερης διάρκειας προπόνηση για ακόμα περισσότερα οφέλη.Όταν σας πιέζει ο χρόνος, ξεσηκώστε το σώμα σας με μερικούς γύρους με γόνατα ψηλά και άλματα. Ακόμα και 30 δευτερόλεπτα στροφές κορμού θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα.

10. Δείτε τι σας ενοχλεί πραγματικά

Μήπως τα αρνητικά συναισθήματα για τη δουλειά σας ή οι στρεσογόνοι παράγοντες στο σπίτι σάς στερούν την πρωινή σας δύναμη; Μπορεί να μην μπορείτε να διορθώσετε ορισμένες καταστάσεις από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μόλις τις αναγνωρίσετε ως πηγή ψυχικής και σωματικής εξάντλησης, μπορείτε να αναλάβετε δράση για να περιορίσετε τον αρνητικό τους αντίκτυπ.

11. Βάλτε στόχους

Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται για να αυξηθεί η ενέργεια είναι ένας μικρός ενθουσιασμός στον ορίζοντα. Για να νικήσετε την πρωινή κούραση πάρτε ένα φίλο τηλέφωνο να πείτε τα νέα σας ενώ πηγαίνετε στη δουλειά ή προγραμματίστε μια βόλτα για το τέλος της μέρας, ώστε να έχετε κάτι να περιμένετε.

12. Φροντίστε την ψυχική σας υγεία

Εάν η πρωινή κόπωση γίνει χρόνιο πρόβλημα, μπορεί να οφείλεται σε κατάθλιψη ή άγχος. Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να αισθάνονται χειρότερα το πρωί ή να νιώθουν κατάθλιψη μόνο το πρωί. Ο μόνος τρόπος για να το ξέρετε, ωστόσο, είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό.

Ψάξτε λίγο βαθύτερα. Κάνοντας μερικές βασικές ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της ψυχικής σας υγείας μπορεί να αποκαλύψετε μια υποκείμενη κατάσταση που χρειάζεται επαγγελματική αντιμετώπιση.

13. Τι να κάνετε πριν πέσετε για ύπνο

Ύπνος

Δεδομένου ότι οι συνήθειες στον ύπνο μπορούν να επηρεάσουν βαθιά την ξεκούρασή σας, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τη ρουτίνα αφύπνισης. Πιθανότατα έχετε ακούσει για την υγιεινή του ύπνου που περιλαμβάνει όσο μπορείτε να κάνετε για να κοιμηθείτει Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Κλείστε τις οθόνες μία ώρα πριν τον ύπνο
  • κοιμηθείτε την ίδια ώρα κάθε βράδυ
  • Δημιουργείτε ένα άνετο περιβάλλον ύπνου
  • Σηκωθείτε την ίδια ώρα κάθε πρωί καθώς αυτό βοηθά στη διατήρηση του κιρκάδιου ρυθμού, του εσωτερικού βιολογικού ρολογιού που είναι υπεύθυνο για το αίσθημα υπνηλίας.