Ο FDA έδωσε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης σε ένα πρωτότυπο τεστ για τον κορονοϊό, καθώς θυμίζει την μέθοδο του αλκοτέστ και ανιχνεύει τον ιό από την αναπνοή μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ σύμφωνα με τις δοκιμές, έχει υψηλό βαθμό ακρίβειας.

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στην επίσημη ιστοσελίδα στο fda.gov, η συσκευή ονομάζεται «InspectIR Covid-19 Breathalyzer» και έχει το μέγεθος μιας χειραποσκευής, ενώ το αποτέλεσμα βγαίνει μέσα σε τρία λεπτά.

Μάλιστα, μπορεί να αναλύσει περίπου 160 δείγματα την ημέρα και να χρησιμοποιηθεί σε ιατρεία, νοσοκομεία και κινητές μονάδες Covid. Παρόλα αυτά, πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από εκπαιδευμένους χειριστές, ενώ σε περίπτωση που το αποτέλεσμα βγει θετικό, χρειάζεται και PCR test για τελική επιβεβαίωση.

Σύμφωνα με τον FDA, οι δοκιμές έγιναν σε δείγμα 2.409 ατόμων που είτε εμφάνισαν συμπτώματα είτε ήταν ασυμπτωματικοί και το τεστ εντόπισε σωστά το 91% των θετικών δειγμάτων και το 99% των αρνητικών δειγμάτων.

Η εταιρεία InspectIR που δημιούργησε το «InspectIR Covid-19 Breathalyzer» και παράγει αλκοτέστ, εκτίμησε πως θα μπορέσει να προωθήσει στην αγορά περίπου 100 συσκευές την εβδομάδα.