Ευχάριστα νέα έρχονται από τον τομέα της ιατρικής, καθώς επίσημα ακόμη ένα άτομο νίκησε τον HIV και θεραπεύτηκε πλήρως. Πρόκειται για μια γυναίκα που νοσεί με λευχαιμία και έγινε ο τρίτος άνθρωπος παγκόσμια που νικάει τον ιό.

Σύμφωνα με τους nytimes.com, χρησιμοποιήθηκε μια νέα πρωτοποριακή θεραπεία και πρόκειται για μεταμόσχευση που γίνεται με αίμα ομφάλιου λώρου και φαίνεται πως ανοίγει τη δυνατότητα θεραπείας περισσότερων ανθρώπων διαφορετικών φυλετικών καταβολών από ό,τι ήταν προηγουμένως δυνατό.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το αίμα του ομφάλιου λώρου είναι πιο ευρέως διαθέσιμο από τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και δεν χρειάζεται να αντιστοιχιστεί τόσο στενά με τον παραλήπτη.

Οι περισσότεροι δότες στα μητρώα είναι καυκάσιας καταγωγής, επομένως η μερική αντιστοίχιση έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει δεκάδες, που νοσούν από HIV και καρκίνο.

Η γυναίκα λοιπόν που θεραπεύτηκε, είναι μικτής φυλής και έλαβε αίμα ομφάλιου λώρου, το οποίο προήλθε από έναν εν μέρει αντιστοιχισμένο δότη. Έλαβε επίσης αίμα από έναν στενό συγγενή της για να παράσχει στο σώμα της προσωρινή ανοσολογική άμυνα όσο γινόταν η μεταμόσχευση.

Σημειώνεται, πως παγκόσμια έχουν γίνει γνωστές δύο περιπτώσεις ατόμων, που έχουν νικήσει τον ιό. Αρχικά, «ο ασθενής του Βερολίνου», ο Τίμοθι Ρέι Μπράουν έμεινε χωρίς τον ιό για 12 χρόνια, έως ότου πέθανε το 2020 από καρκίνο. Το 2019, ένας άλλος ασθενής, ο Adam Castillejo, θεραπεύτηκε από τον HIV, επιβεβαιώνοντας ότι η περίπτωση του Μπράουν δεν ήταν τυχαία.

Και οι δύο άνδρες έλαβαν μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών από δότες που έφεραν μια μετάλλαξη που μπλοκάρει την μόλυνση. Η μετάλλαξη έχει εντοπιστεί μόνο σε περίπου 20.000 δότες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι βορειοευρωπαϊκής καταγωγής.