Για «στοιχεία που δεν τιμούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας» μιλά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή τα δεδομένα για τους θανάτους ασθενών με κορονοϊό εντός και εκτός ΜΕΘ που έχει συγκεντρώσει ο ίδιος.

«Με βάσει την χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ έχουμε 24.410 νεκρούς από κορονοϊό και από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 4.116 ασθενείς», αναφέρει αρχικά, σε αποψινή δήλωσή του, ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Την ίδια ώρα, «η θνητότητα στις ΜΕΘ από τα στοιχεία των νοσοκομείων είναι κοντά στο 62%», όπως αναφέρουν και οι έρευνες επιστημόνων, ισχυρίζεται. Με δεδομένο, λοιπόν, «ότι το 38% των ασθενών εξήλθε από τις ΜΕΘ, το οποίο αντιστοιχεί σε 4.116 ασθενείς, προκύπτει ότι συνολικά νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ λιγότεροι των 11.000. Προκύπτει ότι οι θάνατοι εντός των ΜΕΘ είναι κοντά στους 6.800 ασθενών και τα εξιτήρια 4.116», προσθέτει στη συνέχεια ο συνδικαλιστής.

Συνεπώς, «από τους 24.410 που είναι συνολικά οι νεκροί της πανδημίας περί τους 17.500 πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Ποσοστό κοντά στο 72%», συμπεραίνει. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο – στο 75% – εάν συνυπολογίσει κανείς τους νεκρούς σε πρόχειρες ΜΕΘ, συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ συνεχίζει λέγοντας πως «στην κορύφωση των κυμάτων του κορονοϊού, το ποσοστό θνητότητας εκτός ΜΕΘ ήταν κοντά στο 85%», θέλοντας να καταδείξει πως η σημερινή εικόνα δεν απέχει πολύ από τις πλέον δύσκολες περιόδους της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας.

Ο κ. Γιαννάκος κλείνει τη σχετική δήλωσή του, λέγοντας πως «τα στοιχεία αυτά δεν τιμούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας» και καλώντας το Υπουργείο Υγείας να δημοσιοποιήσει τους επίσημους αριθμούς για τα κρίσιμα αυτά μεγέθη (αριθμό θανόντων εντός και εκτός ΜΕΘ, αριθμό διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, ημέρες αναμονής για νοσηλεία σε ΜΕΘ, ποσοστό θνησιμότητας ανά νοσοκομείο κ.α.).