Η χορήγηση αναμνηστικής τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό δεν είναι απαραίτητη στον γενικό πληθυσμό, διαμηνύει ο Δρ Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής του τμήματος Βιολογικών Απειλών και Εμβολιαστικής Στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

«Για τους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι λογικό οι αρμόδιες Αρχές να εξετάσουν τη χορήγηση 4ης δόσης τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο Καβαλέρι σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι αυτό δεν ισχύει ακόμη για τον γενικό πληθυσμό.

Σημειώνεται ότι πριν από μία εβδομάδα ο ΕΜΑ είχε αμφιβολίες για την ανάγκη χορήγησης μιας τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

«Οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική», δήλωσε ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα που να υποστηρίζουν την 4η δόση και θα θέλαμε να τα δούμε πριν κάνουμε οποιαδήποτε σύσταση», ανέφερε ο ίδιος.

«Πρέπει να εξετάσουμε ποια θα είναι η καλύτερη στρατηγική για εμβολιασμό με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας σαφές ότι δεν μπορούμε να χορηγούμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις κάθε 3-4 μήνες», είπε.

Επισημαίνεται πως στην Ελλάδα η τέταρτη αναμνηστική δόση έλαβε «πράσινο φως» για τη χορήγηση της σε ειδική κατηγορία του πληθυσμού,τουςανοσοκατεσταλμένους.