Mια νέα έρευνα για τον πρώτο ασθενή με κορονοϊό δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, με επιστήμονα να ισχυρίζεται πως ένας πωλητής σε αγορά της Ουχάν ήταν το πρώτο γνωστό κρούσμα covid-19.

Σύμφωνα με τους New York Times ένας επιστήμονας που εξέτασε δημόσιες αναφορές για πρώιμα κρούσματα Covid-19 στην Κίνα ανέφερε την Πέμπτη ότι μια έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πιθανότατα είχε κάνει λάθος για την χρονολογία της πανδημίας.

Η νέα ανάλυση υποδηλώνει ότι ο πρώτος γνωστός ασθενής που αρρώστησε με τον κορπνοϊό ήταν πωλητής σε μια μεγάλη αγορά ζώων της Ουχάν και όχι ένας λογιστής που ζούσε πολλά μίλια μακριά από αυτήν.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο έγκριτο περιοδικό Science, θα φέρει νέες συζητήσεις για το εάν η πανδημία ξεκίνησε από άγρια ​​ζώα που πωλήθηκαν στην αγορά, από μία διαρροή από ένα εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν ή με κάποιον άλλο τρόπο.

Ουχάν αγορά

Η αναζήτηση της προέλευσης της μεγαλύτερης καταστροφής για τη δημόσια υγεία εδώ και έναν αιώνα έχει τροφοδοτήσει γεωπολιτικές μάχες, με λίγα νέα στοιχεία να εμφανίζονται τους τελευταίους μήνες για να λυθεί το ζήτημα.

Τι υποστηρίζει ο επιστήμονας

Ο επιστήμονας, Michael Worobey, κορυφαίος ειδικός στην ανίχνευση της εξέλιξης των ιών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, βρήκε αποκλίσεις στο χρονοδιάγραμμα εξετάζοντας όσα είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί σε ιατρικά περιοδικά, καθώς και συνεντεύξεις σε ένα κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο Δρ Worobey υποστηρίζει ότι οι δεσμοί του πωλητή με τη χονδρική αγορά θαλασσινών, καθώς και μια νέα ανάλυση των πρώτων συνδέσεων των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με την αγορά, υποδηλώνουν έντονα ότι η πανδημία ξεκίνησε από εκεί.

«Σε αυτή την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, τα μισά από τα πρώτα κρούσματα συνδέονται με ένα μέρος που έχει το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου», είπε ο Δρ Worobey και πρόσθεσε: «Γίνεται πολύ δύσκολο να εξηγηθεί αυτό το μοτίβο αν η επιδημία δεν ξεκίνησε από την αγορά».